Europska komisija je povukla prijedlog uredbe kojom se namjeravalo propisati da se od početka godine u restoranima u Europskoj uniji maslinovo ulje može posluživati samo u tvornički punjenim bočicama, koje se neće moći nadolijevati, jer taj prijedlog nije dobio dostatnu potporu zemalja članica, objavio je povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos.

Prijedlog uredbe dobio je potporu 15 od 27 zemalja članica i nema potrebnu kvalificiranu većinu, a Komisija će pošto obavi dodatne konzultacije sa svim zainteresiranim stranama izići s novim prijedlogom, rekao je Ciolos.

Taj prijedlog izazvao je dosta kritika proteklih dana, a neki su ga uspoređivali s poznatom odredbom o izgledu voća i povrća koju su euroskeptici godinama ismijavali.

Europska komisija je prijedlog zabrane posluživanja maslinova ulja u otvorenim staklenim posudama obrazložila željom da se poboljšaju higijenski standardi i dodatno zaštite potrošači jer se u takvim bočicama maslinovo ulje često razrjeđivalo miješanjem s drugim vrstama jeftinijeg ulja. Stoga je umjesto toga predložila da se maslinovo ulje može posluživati u tvornički punjenim bočicama s etiketom u koje se neće moći nadolijevati ulje. (HRT)