Grupa Saponia u prvom je tromjesečju ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 1,5 milijuna kuna, što je porast prema istom razdoblju lani kada je iznosila 1,3 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Rezultati poslovanja grupe u prvom tromjesečju navješćuju kretanja u smjeru planiranih ciljeva za 2013., unatoč smanjenoj gospodarskoj aktivnosti u Hrvatskoj, ocjenjuje se u izvješću.

Ukupni prihodi Saponia grupe u prva su tri mjeseca iznosili 160,7 milijuna kuna, što je rast od 5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 158,4 milijuna kuna i bilježe rast od 6,1 posto.

Ukupni su rashodi u prvom kvartalu iznosili 159,1 milijuna kuna i pratili su rast ukupnih prihoda, čime je ostvarena dobit nakon pripisa alikvotnog dijela imatelju kapitala matice iznosila 2,1 milijuna kuna, za razliku od 1,5 milijuna kuna ostvarene dobiti u istom razdoblju lani.

Povećanje prodaje rezultat je orijentacije na tržišno konkurentan proizvodni program te umijeća prepoznavanja potreba potrošača i stalnog obogaćivanja ponude novim proizvodima, navode iz tvrtke.

Planirani cilj je povećanje prodaje na domaćem tržištu te posebice jačanje izvoza na tržištima regije i širenje na tržišta EU.

Krajem ožujka Saponia grupa je zapošljavala 1.023 radnika, a iz tvrtke kao jednu od osnovnih strateških ideja navode ulaganje u vlastite zaposlenike, poboljšavanjem njihovog obrazovnog statusa, usvajanjem novih znanja i vještina, te optimizacijom strukture zaposlenika.

Uz matičnu kompaniju Saponia d.d., konsolidirano izvješće obuhvaća i tvrtke Mercos iz Osijeka, zadarsku Marasku, Dalmatien Beteiligungs iz Klagenfurta te tvrtke Saponia commerce u Skoplju, Beogradu i Ljubljani. (H)