Šećer kokosove palme iz Enciana

Od nedavno na policama trgovačkih lanaca i specijaliziranih prodavaonica zdrave hrane može se pronaći novi proizvod Enciana na našem tržištu – Šećer kokosove palme.

Okus kokosovog šećera sličan je okusu smeđeg šećera i može se koristiti bilo kada i bilo gdje. Kokosov šećer brzo postaje izvrsna zamjena za komercijalne šećere bilo da se dodaje pri pečenju delikatesnih kolačića ili se koristi u energetskim napitcima.

Šećer kokosove palme oplemenit će svako jelo, kavu ili desert. Može se dodavati u pahuljice ili kaše. S druge strane, pogodnosti za organizam kokosova šećera doista su zapanjujuće.

Dobiva se iz biljnog soka kokosovog cvijeta. Kokosov cvjetni pupoljak se ručno zareže a njegov sok se skuplja u posudu. Nakon toga sok se obrađuje zagrijavanjem sve dok sva tekućina ne ispari. Konačan proizvod nakon procesa granulacije je kokosov šećer koji je svjetlo smeđe boje s laganim okusom karamele.

Najveća prednost ovog šećera je nizak glikemijski indeks (GI) budući da sadrži inulin kojem se pripisuje nizak GI. On iznosi između 35 i 54. Za usporedbu GI za med je iznad 70, a rafinirani bijeli šećer ima GI 65-100.

Ovaj šećer tradicionalno se koristi za kuhanje i zaslađivanje u Indoneziji, a posebno na otoku Java. Zbog svog jedinstvenog okusa i arome, ali i nižeg glikemijskog indeksa odlična je alternativa šećeru dobivenom iz šećerne trske i šećerne repe.

Šećer kokosove palme iz Enciana dolazi iz kontroliranog ekološkog uzgoja. U trgovine dolaze u pakiranju u stand up vrećici od 200 g.