Slovenska vlada u četvrtak je prihvatila zaključak kojim je Slovenskom državnom holdingu (SDH), fondu koji upravlja državnom imovinom, dala naputak da ispita financijsku konstrukciju kojom je koncern Agrokor preuzeo Mercator.

U kratkom priopćenju nakon redovne sjednice vlade navodi se samo da SDH treba “provjeriti oblik investicije Agrokora u Mercator”, te sukladnost te investicije s obvezama koje je Agrokor prethodno dao tijekom pregovora, odnosno postupka prodaje većinskog udjela u najvećem slovenskom trgovačkom lancu.

Kako je navela Slovenska tiskovna agencija STA, u Sloveniji je pred izbore za novi parlament koji se održavaju 13. srpnja pitanje privatizacije državnih tvrtki, ali i Mercatora koji je privatna kompanija s jakim utjecajem države, postalo istaknutom predizbornom temom.

Na račun prodaje Mercatora hrvatskom kupcu političke stranke iznosile su brojne izraze zabrinutosti, vezane na moguća otpuštanja zaposlenih nakon spajanja Mercatora i Konzuma, buduću suradnju Mercatora s dobavljačima, ali i na financijsku konstrukciju kojom je Agrokor osigurao novac za prodajni konzorcij.

Pri tome su se iznosila mišljenja da nije jako zadužen samo Mercator nego i koncern Agrokor koji ga je preuzeo, te da bi to u budućnosti moglo poljuljati financijsku stabilnost tvrtke.

I neki članovi vlade u odlasku premijerke Alenke Bratušek su navodili da je Agrokor sredstva za preuzimanje osigurao u operacijama koje su “financijski vrlo riskantne” jer je do kredita došao uz visoke kamate. (Lider / Hina)