Sedam ključnih odrednica za izbor pravog skladišta

U vrijeme kada se svijet sve više orijentira na kupnju putem interneta, a pandemijski uvjeti takav način dodatno osnažuju, odabir idealnog skladišnog prostora jedan je od ključnih faktora kontinuiranog lanca opskrbe o kojem uvelike ovisi i uspješnost poslovanja

Neovisno o tome jeste li prisutni na lokalnom ili globalnom tržištu, kvalitetan prostor za skladištenje robe sa svim povezanim uslugama jedan je od osnovnih preduvjeta uspješnog poslovanja. Pored skladišnog prostora, ono što je bitno za vas jest partner koji nudi kompletnu uslugu skladišnog poslovanja, uz brigu o robi i niz dodatnih usluga. U vrijeme kada se svijet sve više orijentira na kupnju putem interneta, a pandemijski uvjeti takav način dodatno osnažuju, odabir idealnog skladišnog prostora jedan je od ključnih faktora kontinuiranog lanca opskrbe o kojem uvelike ovisi i uspješnost poslovanja.

Što zapravo znači idealan prostor? Je li riječ o veličini prostora, troškovima najma ili se u obzir trebaju uzeti i neke druge vrijednosti? Pri odabiru prostora koji će vam u potpunosti odgovarati te biti u skladu sa svim odrednicama modernog poslovanja obratite pozornost na sedam iznimno važnih činjenica.

Pogodna lokacija
Ovaj popis počinje odabirom lokacije jer kada je u pitanju skladištenje robe dostupnost i brzina transporta je nužna. Važan kriterij kod odabira lokacije jest blizina autoceste, dobra povezanost sa zračnom lukom i željezničkim pristaništem. “Naš novi logističko – distributivni centar nalazi se u sklopu poslovne zone Meridijan 16, u blizini međunarodne Zračne luke Franjo Tuđman. Povezan je s glavnim cestovnim pravcima prema svim dijelovima Hrvatske. Dodatna prednost centra je i neposredna blizina željezničke stanice Velika Gorica”, naglasio je Zoran Starčević, direktor tvrtke cargo-partner Hrvatska.

Carinsko skladište i usluga carinskog posredovanja
Ako vaše poslovanje obuhvaća međunarodni transport robe, važno je da odabrani distributivni centar ima mogućnost prihvata i skladištenja robe pod carinskim nadzorom i distribuciju robe do krajnjih korisnika. “Naš centar ima idealnu lokaciju za distribuciju robe u Hrvatskoj i zemljama regije – nevezano je li riječ o zemljama članicama EU ili izvan Europske unije kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija, Kosovo i Crna Gora. Također, osim što osigurava kompletnu logističku uslugu za carinsku i necarinsku robu, nudi i uslugu carinskog posredovanja i unošenja robe u sustav prikupljanja podataka o robnoj razmjeni direktno od poslovnih subjekata, tzv. INTRASTAT”, dodao je Starčević.

Mogućnost skladištenja različitih vrsta robe
Osim lokacije, skladišni prostor trebao bi imati mogućnost skladištenja različite vrste robe, poput hrane, proizvoda životinjskog podrijetla ili lijekova te visoke standarde kada je u pitanju sigurnost. Zbog dovoljnog broja rampi omogućavamo brz utovar i istovar, ako se radi o robi koja je kritična. Naš centar posjeduje sve potrebne certifikate. “Imajući u vidu značajnost specijaliziranosti za određene industrije, cargo-partner nudi i osigurava integrirana logistička rješenja prilagođena potrebama različitih klijenata. Stoga kontinuirano razvijamo rješenja kako bismo u svim našim centrima mogli biti dio uspješnog lanca opskrbe za velike industrije (poput automobilske) ili za proizvode koji zahtijevaju poseban pristup i standarde poput medicinske opreme i lijekova, robe životinjskog podrijetla (posjedujemo potrebne certifikate poput ISO 90001, 14001 i HACCP”, naglasio je Starčević.

Prostor koji je više od prostora
Kako bi u potpunosti mogao odgovoriti na vaše zahtjeve, pri odabiru skladišnog prostora valja uzeti u obzir veličinu prostora i utilizaciju. U cargo-partner Hrvatska pojašnjavaju: “Naše visokoregalno skladište prostire se na 12.900 četvornih metara i osigurava kapacitet od 13.600 regalnih paletnih mjesta. Od toga je 50% mjesta namijenjeno za skladištenje teške robe (podnose do 1.200 kilograma po paletnom mjestu). Kao što je već spomenuto, manipulacija se obavlja kroz dvadeset i dvije pretovarne rampe, a objekt također nudi mogućnost ”drive in” prilaza koji omogućava i manjim teretnim vozilima utovar i istovar.

Dodatne vrijednosti su važne
U moderno vrijeme idealno skladište predstavlja više od mjesta za pohranu zaliha – ono osigurava dodatne usluge koje unapređuju posao i ubrzavaju lanac opskrbe. “U našim svjetskim logističkim centrima, uključujući i cargo-partner Hrvatsku, nudimo širok izbor dodatnih usluga – od prijema robe, pakiranja, komisioniranja, deklariranja, sortiranja, prepakiranja, umetanja dokumentacije i provjere kvalitete. Na novoj lokaciji u Hrvatskoj također nudimo sveobuhvatan paket logističkih usluga za optimizaciju skladištenja i distribucije – na 900 m2 smještenih na mezaninu imamo idealan dodatan prostor za realizaciju dodatnih usluga kao i mogućnost e – commerce-a, za razne industrije kao što je modna industrija”, pojasnio je Zoran Starčević.

Sigurnost vaše robe – suvremena rješenja za moderne izazove
Jeste li pri odabiru skladišta uzeli u obzir i pitanje sigurnosti vaše robe? Moderni protupožarni, protuprovalni sustavi i sustavi nadzora iznimno su važan kriterij za odabir idealnog skladišta. Tehnologija u ovom pogledu svakodnevno napreduje i nisu svi na tržištu u mogućnosti držati korak sa suvremenim rješenjima. “Naši sustavi za kontrolu osiguravaju idealne uvjete skladištenja od osjetljive do iznimno vrijedne robe, a uz pomoć modernih tehnologija robu štitimo od požara ili provala. Regalna konstrukcija u logističko – distributivnom centru u skladu je s najvišim Europskim protupotresnim standardima (Eurocode8)”, ističe Starčević.

Fleksibilnost i dostupnost – jer vi ste najvažniji
Logistika je iznimno dinamičan posao i važno je da postoji fleksibilnost tijekom cijelog procesa. Tvrtka cargo-partner Hrvatska njeguje dvadeset petogodišnje iskustvo i stručnost u optimizaciji lanca opskrbe. Dodatno, osim što svojim klijentima pruža detaljno savjetovanje i personalizirana rješenja, osigurava i fleksibilno radno vrijeme prilagođeno potrebama kupaca.

Zaključno, kada je riječ o skladišnom poslovanju, odabir kvalitetnog partnera jedna je od važnijih poslovnih odluka. S obzirom na to da tržište svakodnevno nameće nova pravila i trendove, planiranje poslovanja isključivo kroz prizmu troškova nije dugoročan smjer. Potrebno je tražiti više od broja kvadrata i u računicu ubaciti važne odrednice poput lokacije, dodatnih usluga i modernih sustava jer tada dobivate poslovnog partnera koji brine o vašem skladišnom poslovanju u cijelosti i sinergiju koja će dodatno unaprijediti vaše poslovanje.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPromjene u EKOS upravljačkom timu
Sljedeći članakA1 Hrvatska nastavlja s gradnjom optičke mreže