VijestiZemljaSindikat trgovine: Odluka Ustavnog suda pogoduje krupnom kapitalu

Sindikat trgovine: Odluka Ustavnog suda pogoduje krupnom kapitalu

dragica-miseljic-ftd“…u trgovini treba osigurati optimalne uvjete kako za zaposlene, tako i za poslodavce, odnosno nositelje kapitala. Današnjom odlukom, kaže čelnica Sindikata trgovine, pogoduje se samo poslodavcima..”, ističe čelnica STH

Odluka Ustavnog suda pogoduje samo krupnom kapitalu, koji i tako nije bio ugrožen zabranom rada nedjeljom, izjavila je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Dragica Mišeljić komentirajući današnju odluku Ustavnog suda o ukidanju zabrane rada u trgovini nedjeljom.

“Očekivala sam da će sud uzeti u obzir okruženje i okolnosti u kojem se nalaze poslodavci i radnici zaposleni u trgovini”, rekla je.

Po njezinim riječima, u trgovini treba osigurati optimalne uvjete kako za zaposlene, tako i za poslodavce, odnosno nositelje kapitala. Današnjom odlukom, kaže čelnica Sindikata trgovine, pogoduje se samo poslodavcima, koji nisu bili ugroženi zbog zabrane rada nedjeljom.

Naime, smatra ona, pad prometa u trgovini zasigurno se nije dogodio zbog zabrane rada nedjeljom, o čemu govore informacije članova sindikata koji imaju uvid u promete, kaže Dragica Mišeljić.

Nedjeljni promet, dodaje, prelio se u druge dane, a pad prometa posljedica je krize i smanjene kupovne moći, uz istovremeni rast cijena.

“Broj kupaca nije se smanjio, ali kupuje se opreznije”, kaže.

Napominje također da su poslodavci kao jednu od antirecesijkih mjera tražili skraćenje radnog tjedna, pa drži da nije logično da im odgovara rad nedjeljom, osim ako nije plaćen, što, kako kaže, i jest slučaj.

Prodavači zbog radne nedjelje najčešće ne dobivaju slobodan dan, pa produciramo invalide, zaključuje.

Ustavni sud ukinuo je danas sporne odredbe Zakona o trgovini koji je trgovcima branio rad nedjeljom. Sud je zaključio da se spornim zakonskim odredbama narušava ustavnost i jednakost trgovaca bez objektivnog i razboritog opravdanja. (H)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...