Bolest koja ugrožava papkare slinavka i šap registrirana je na jugoistočnim granicama Europske unije i pojačane su mjere opreza na Balkanu kako bi se spriječilo njezino širenje, objavila je u ponedjeljak Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu (FAO).

“Virus se kreće u nekim područjima koja graniče s Europom i nekim zemljama Afrike, Bliskog istoka, u velikim dijelovima Euroazije i nekim dijelovima Južne Amerike”, objavio je FAO.

Posebna se pozornost pridaje balkanskim regijama, onima koje su u EU i onima koje nisu, dodaje FAO.

FAO pomaže tim zemljama da razrade i provjere hitne planove i te su mjere nedavno ispitane u Bugarskoj, Srbiji i Makedoniji, gdje su veterinarske službe sudjelovale u simulaciji putem računala simultane pojave žarišta slinavke i šapa u te tri zemlje.

Posljednja velika kriza u tome području bila je 2011. i te vježbe simulacije predstavljaju učinkovito sredstvo identificiranja propusta koji bi mogli imati katastrofalne posljedice, navela je ta organizacija Ujedinjenih naroda.

Slinavka i šap akutna je, febrilna, zarazna bolest papkara. Očituje se stvaranjem afti i erozija po sluznicama, osobito usnim, i po koži neobrasloj dlakom, posebno u međupapčanom procijepu.

Bolest ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, ali izaziva velike gubitke u proizvodnji, zaključuje FAO. (SEEbiz / Hina)