krave-farma-mlijeko-midiRazgovori proizvođača i prerađivača mlijeka i predstavnika Ministarstva poljoprivrede vezano uz otkupnu cijenu mlijeka i stanja u tom sektoru nastavit će se za šest dana kada će radno tijelo definirati ‘mliječni kodeks’ koji treba dogovoriti fer play odnos između proizvođača i prerađivača i odrediti parametre za izračun cijene mlijeka.

Izvijestili su to sudionici današnjeg sastanka Savjeta za mlijeko koji su novi sastanak tog tijela najavili za 14 dana.

Kako je nakon sastanka kazala pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Ganter, utvrđeno je kako situacija u mljekarstvu nije najsjajnija, sljedeći tjedan krenut će se u razgovore s HBOR-om glede eventualnog moratorija na trenutne kredite, a osnovano je i radno tijelo koje će definirati načine rješavanja problema, od stočne hrane i njene cijene do definiranja ‘mliječnog kodeksa’ kojim bi se trebao dogovoriti fer play odnos između proizvođača i prerađivača mlijeka.

Što se tiče same otkupne cijene mlijeka izvjesno je da će ići dodatnih 15 lipa po kilogramu, što su najavile mljekare, ali vrlo je bitan ‘mliječni kodeks’ u kojem se više ne govori da će se cijena određivati po modelu EU 5 ili 15 ili 27, već o fer play odnosu gdje će se točno znati koje su obveze proizvođača i prerađivača što se tiče cijene i svih drugih odnosa koji slijede iz njihovih međusobnih ugovora, kazala je.

Vezano uz zahtjeve proizvođača da im država pomogne sa 60 lipa po kilogramu mlijeka do ulaska u EU, Ganter je kazala kako Hrvatska takve interventne mjere, koje je imala ranije, više ne može provoditi, jer ubrzo ulazimo u EU.

Ono što se može napraviti su posebne potpore koje će ići zajedno s ostalim isplatama početkom sljedeće godine u vidu potpore po mliječnom grlu, a one bi se mogle kretati od 300 do 600 kuna.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Davor Blažić rekao je kako traže izračun otkupne cijene mlijeka po modelu EU 27, pomoć od 60 lipa po kilogramu do ulaska u EU kako bi se proizvođačima pomoglo zbog suše i povećanja ulaznih troškova koji su im u zadnjih nekoliko mjeseci povećani više od 50 posto.

Iz tog saveza upozoravaju da je stanje u mljekarstvu kritično, kako je u zadnjih godinu dana zatvoreno tri tisuće farmi, poklano 30 tisuća krava, što znači da se izgubilo 12 tisuća radnih mjesta.

Na pitanje da li je zadovoljan današnjim sastankom, Blažić je rekao kako ne može biti zadovoljan jer proizvođače zanima cijena mlijeka, ali nekakav pomak je napravljen, a struka mora biti ta koja će izračunati otkupnu cijenu mlijeka. (H)