zitarice-cijene-midiCijene žitarica porasle su za jedan posto, dok su cijene šećera i ulja bilježile silazni trend.

Cijene hrane porasle su u rujnu na međunarodnim tržištima 1,4 posto, nakon dvomjesečne stagnacije, poduprte višim cijenama žitarica, mesa i mliječnih proizvoda, izvijestila je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u četvrtak.

Indeks FAO-a, mjesečni pokazatelj promjena cijena košarice prehrambenih proizvoda, porastao je u rujnu na 216 bodova, što znači da je bio tri boda viši nego u kolovozu.

“Nakon dva mjeseca stabilnosti indeks je blago porastao, ponajviše zbog poskupljenja mliječnih proizvoda i mesa i blažeg rasta cijena žitarica”, priopćio je FAO.

Odgovarajući podindeks pokazuje rast cijena mliječnih proizvoda u rujnu za čak sedam posto u odnosu na kolovoz, šato je njegov najoštriji mjesečni rast od prošlogodišnjeg siječnja. Meso je poskupjelo 2,1 posto, ponajprije zbog viših cijena svinjetine i piletine.

Cijene žitarica porasle su za osjetno blažih jedan posto. Pritom u FAO-u napominju da je rast cijena kukuruza osjetno usporio u odnosu na prethodne mjesece, ali zabrinjava sve tješnja opskrba pšenicom.

Cijene šećera i ulja bilježile su pak silazni trend, smanjivši se za 4,2 odnosno jedan posto, zahvaljujući dobrom urodu šećerne trske u Brazilu, najvećem izvozniku šećera u svijetu, te padu cijena palminog ulja, zbog visoke razine proizvodnje. (H)