Slovenci protiv jeftinog austrijskog mesa

Uvoz austrijskog mesa po dampinškim cijenama potpuno će uništiti domaću proizvodnju, stoji u poruci slovenskih oporbenih političara vladi, prenosi Hina.

meso-midi1Prijedlog vladi da ispita takve sumnje i u slučaju da se one potvrde pokrene postupak protiv Austrije u Europskoj uniji zahtijevao je parlamentarni zastupnik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan, ministar poljoprivrede u prijašnjoj vladi Boruta Pahora.

U pismu sadašnjem ministru poljoprivrede Franciju Bogoviču, Židan je upozorio na tvrdnje slovenskih svinjogojaca kako austrijska klaonička industrija u Sloveniju izvozi svinjetinu po “nerazumno niskim cijenama” zbog čega je maloprodajna cijena svinjskog mesa u Sloveniji pala na 5,45 eura, dok u Austriji iznosi 9,49 eura.

Cilj takvog izvoza po dampinškim cijenama je “baciti na koljena slovensko svinjogojstvo i prerađivačku industriju”, tvrdi u pismu Bogoviču Židan, navodeći argumente slovenskih proizvođača koji se žale da svoje meso više ne mogu prodati po prihvatljivim cijenama.

Bogovič bi se uskoro prema najavama medija trebao susresti s austrijskim kolegom. Tom prigodom po najavama slovenskih medija bit će riječi i o zapletu koji je izazvala Austrija protivljenjem da Slovenija na razini Europske unije registrira kranjsku kobasicu kao svoju nacionalnu marku sa zaštićenim geografskim podrijetlom.

Austrija se boji da bi njezini proizvođači suhomesnatih proizvoda imali dodatne troškove i materijalnu štetu ako više ne bi smjeli kobasice od svinjskog mesa s češnjakom zvati “kranjskima” (Krainerwurst) niti naziv “kranjski” koristiti kod inačice istih kobasica punjenih sirom (Kaesekrainer), iako to drže dijelom svog kulinarskog nasljeđa i povijesti. (H)

Prethodni članakKako će sektor maloprodaje izgledati 2012. godine?
Sljedeći članakPotrošnja u ožujku pala 1,1 posto