Gledajući naprijed u 2012. godinu, maloprodaja će, posebno u industriji hrane u cijelom svijetu, biti pod sve većim pritiskom da povećava svoje poslovanje i poveća svoj udio u tržištu. To će biti težak izazov, jer su previđanja za industrijski rast i dalje pesimistična, navodi se u analizi tvrtke TCC koja pruža usluge osmišljavanja kampanje, generiranja nagrada, logistike, kreativnih usluga, upravljanja programom, mjerenja i analize.

trgovina-svijet-midiKako se dalje navodi, jedan od najvećih izazova s kojim će se maloprodaja suočiti tijekom teške gospodarske klime je da će kupci više trošiti na slabije vlastite tržišne marke roba i proizvoda.

Maloprodaja s velikim postotkom prodaje izvan prehrane također nalazi da prodaja robe s velikom maržom postaje veći izazov, posebno s rastom online maloprodaje s popustom kao što je Amazon.

Prema istraživanju koje su proveli stručnjaci za maloprodaju mješovite robe IGD online, prodaja mješovite robe u Velikoj Britaniji nastavit će se povećavati za 14% do 2016. godine, što je rast s ukupno šest milijardi funti u 2011. godini na 11 milijardi funti do 2016. godine.

Tijekom tog vremena kupci će također više posjećivati više kanala i trošiti više vremena pazeći da su dobili najbolje ponude i cijene, a primjer toga može se vidjeti kroz uspjeh internetskih stranica za uštedu novca kao što je Kolektiva. Zbog tih trendova, maloprodaja će morati više raditi na tome da zadrži i poveća prodaju svojih velikih kupaca.

U tom okruženju s velikom konkurencijom, poticanje kupaca da troše više kod vas a manje kod konkurencije također je važan cilj za maloprodajne trgovce u cijelom svijetu.

Iz TCC-a navode kako postoje tri načina za povećanje maloprodaje: povećanjem učestalosti kupca, privlačenjem novih kupaca te poticanjem postojećih kupaca na veću potrošnju.

S tim na umu, maloprodajni trgovci moraju tražiti nove načine djelovanja, jer namjena troška za marketing sniženju cijena može utjecati na marže maloprodajnih trgovaca. Tradicionalni trošak za marketing ne čini puno za usmjeravanje na one ‘najbolje’ kupce koji čine oko 20% baze klijenata većine maloprodajnih trgovaca, ali će puno doprinijeti ukupnom prometu.

E-trgovina će stoga još veći pritisak staviti na fizički maloprodajni sektor. Sve će više prodaje hrane biti preko interneta, osim ako maloprodajni trgovci ne daju kupcima razlog da posjete trgovine, taj će se trend nastaviti i često je ireverzibilan.

Maloprodajni trgovci se trebaju zapitati ‘kako možemo kupovinu učiniti zabavnom i uzbudljivom?’ i ‘kako mogu navesti svoje najbolje klijente da troše više fokusiranjem njihove tjedne kupovine u mojoj trgovini?’.

Oni maloprodajni trgovci koji ponude iskustvo ili uzbuđenje za svoje kupce imat će od toga koristi. Mnogi sada pokušavaju promijeniti iskustvo kupovine ulaganjem u restorane ili dodavanjem kafića zbog veće udobnosti, mnogi maloprodajni trgovci pronašli su dobit u uslugama koje ne spadaju pod mješovitu robu, kao što su osiguranje ili bankarstvo.

Također trebamo imati na umu da nove tehnologije donose udobnost, vrijeme i transparentnost novca kupcima, stoga je sve važnije tražiti nove kanale za marketing – koji će uključivati mobilne aplikacije i aplikacije za pametne telefone. Neke od najboljih aplikacija donose korist klijentima, uključujući praćenje dostave proizvoda, mogućnost dešifriranja cijena i dobivanje inspirirajućih ideja, navodi se u analizi.

Diskonti s niskom cijenom svaki dan (EDLP) također će nastaviti zadirati u tradicionalni sektor maloprodaje, jer će kupci koji sve više paze na cijenu nastaviti tražiti najbolje ponude.

Tvrtka TCC globalni je lider u kreiranju akcija lojalnosti koje se osmišljavaju tako da mijenjaju ponašanje kupaca. U zadnja dva desetljeća TCC je stupio u partnerstvo s preko 250 vodećih svjetskih maloprodajnih trgovačkih lanaca kao što su Carrefour, Tesco i Metro kako bi im pružio akcije napravljene po njihovoj mjeri tako da se poveća prodaja preko jedinstvenih programa u trgovini.