Slovenija uvodi najstroži pravilnik o ograničavanju trans-masti na svijetu

Trans-masne kiseline pronađene su u velikoj količini u pomfritu, čipsu, prženoj hrani, vaflima, imitacijama sira i margarinima

Slovenija je donijela propise koji reguliraju maksimalno dopuštenu razinu trans-masti u živežnim namirnicama. Trans-masti pripadaju skupini “loših” masti koje su se pokazale štetnima za ljudsko zdravlje, naročito za srce i krvotok. Najveći izvor trans-masti su biljna ulja koja se koriste u industriji brze hrane, polugotovih jela, pržene hrane i pekarskih proizvoda.

Trans-masne kiseline pronađene su u velikoj količini u pomfritu, čipsu, prženoj hrani, vaflima, imitacijama sira i margarinima.

Početkom travnja završava jednogodišnje prijelazno razdoblje u kojem je trgovcima bilo omogućeno da rasprodaju zalihe proizvoda, a prehrambeni proizvodi s visokim udjelom trans-masti se više neće moći prodavati.

Maksimalni udio trans-masti dozvoljen novim Pravilnikom za prodaju je 2 g na 100 g ukupnog sadržaja masti. Ovo se odnosi na biljna ulja, masti i masne emulzije i sve prehrambene proizvode koji sadrže takva ulja, masti i emulzije masti. Međutim, granica se ne odnosi na životinjska ulja i masti ili na one namirnice u kojima se trans-masti pojavljuju kao sastavnica i kao rezultat njihovog prirodnog prisustva u životinjskim uljima i mastima.

Riječ je o najstrožem pravilniku na svijetu budući da se ne odnosi samo na namirnice već i na sirovine koje se upotrebljavaju u proizvodnji namirnica. Pravilnik se odnosi na pretpakiranu kao i nepakiranu hranu.

Pravila ograničavaju sadržaj trans-masti u svim namirnicama, bez obzira na zemlju porijekla. Ograničenja se odnose i na obroke u restoranima i prehrambene proizvode koji se prodaju u slastičarnicama, pekarnama i drugim ugostiteljskim objektima.

Smanjenje trans-masti u prehrani je strateški cilj Slovenskog nacionalnog programa za prehranu i fizičku aktivnost za zdravlje 2015-2025.

U slučaju neusklađenosti s Pravilnikom, hrana i sirovine će biti povučeni iz prodaje, a kazne za pravne osobe kreću se od 2.000 eura.

Prethodni članakLjudski potencijali – Ključ razvoja i napretka svake kompanije
Sljedeći članakAtlantic prodao Genuportu sportsku i funkcionalnu prehranu