Podravka iz Slovenije povlači seriju tunjevine Eva zbog histamina

Podravka će iz slovenskih prodavaonica povući seriju konzervirane tunjevine u maslinovu ulju zbog povećane količine histamina koja je u njoj utvrđena.

Riječ je o konzervama od 115 grama, zlatno-crvene boje i pravokutnog oblika na kojima je kao datum proizvodnje naznačen 20. ožujak 2009., piše portal 24ur.com.

U obrazloženju proizvođača stoji da je u tunjevini utvrđena povećana koncentracija histamina koja bi osobama osjetljivim na tu tvar mogla prouzročiti zdravstvene poteškoće.

Iz slovenskog predstavništva Podravke kupce koji su kupili spornu ribu pozivaju da proizvod vrate na njihovu adresu u Ljubljani, a oni će im zauzvrat poslati novi proizvod koji je zdravstveno ispravan uz podmirene troškove poštarine.

Histamin je tvar koja se prirodno nalazi u svakom organizmu pa tako i u ribi. Ipak, konzumiranje histamina u velikim količinama može biti toksično, a do povećanja njegove razine dolazi ako ribe nakon ulova nisu primjereno ohlađene.

Povišena temperatura i dugo vrijeme od ulova ribe do skladištenja u hladnjače ubrzavaju djelovanje vlastitih enzima ribljega mesa zbog čega u mesu raste količina histamina. (vecernji.hr)