Novootvoreni Nestlé Institut zdravstvenih znanosti istraživat će načine terapija kroničnih nezaraznih bolesti poput pretilosti, dijabetesa i Alzheimerove bolesti kliničkim prehrambenim proizvodima  

Nestlé Institut zdravstvenih znanosti (Nestlé Institute of Health Sciences) službeno je predstavljen svečanim otvaranjem nove zgrade u švicarskom gradu Lausannei, izvijestili su iz Nestléa.

u priopćenju se ističe kako će znanstvenim istraživanjima tvrtka Nestlé razvijati kliničke prehrambene proizvode koji mogu odgoditi ili ublažiti tegobe kod zdravstvenih problema poput pretilosti, dijabetesa i Alzheimerove bolesti. “Takvi prehrambeni proizvodi utjecat će na kvalitetniji život i zdravije starenje”, poručuju iz tvrtke.

Institut koji se nalazi u sklopu Nacionalnog politehničkog sveučilišta Lausanne (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) fokusirat će se na područja zdravlja mozga, metabolizma i gastroenterološkog trakta. Nova zgrada omogućit će Nestléovom Institutu proširivanje trenutnih aktivnosti.

“Nestlé je vodeća prehrambena kompanija u svijetu prvenstveno zahvaljujući stalnim investicijama u istraživanja i razvoj, inovacijama proizvodnih procesa, proizvoda i ambalaže, kao i načinima povezivanja s potrošačima. Ovaj Institut otvara nove mogućnosti našim istraživačkim kapacitetima. Jedna od najvećih prilika za razvoj je usmjeravanje istraživanja prema znanstveno zasnovanim nutritivnim rješenjima, a u cilju prevencije ili kontrole nad kroničnim bolestima”, izjavio je na svečanosti otvaranja Paul Bulcke, izvršni direktor Nestlé.

On je također naglasio kako će rad Instituta zdravstvenih znanosti ojačati poziciju tvrtke Nestlé kao vodeće svjetske kompanije u području prehrane, zdravlja i zdravog načina života.

Kronične nezarazne bolesti, poput pretilosti i dijabetesa, izuzetno su kompleksne. Rezultat su međusobne povezanosti genetskog nasljeđa, načina prehrane i stila života, te je priroda njihove povezanosti drugačija za svakog pojedinca. Ciljana prehrana, zasnovana na svim specifičnostima ovakvih bolesti, zahtijeva dublje, molekularno razumijevanje ljudskog zdravlja i bolesti, uz pomoć najsuvremenijih tehnologija.

Institut se nalazi u sklopu Nacionalnog politehničkog sveučilišta, što će doprinijeti nastavku suradnje i partnerstva između kompanije Nestlé i Sveučilišta. Dosadašnja dugogodišnja suradnja uključuje istraživanja na području zdravlja mozga, a Sveučilište suradnju ostvaruje i s Nestlé Istraživačkim Centrom koji se također nalazi u gradu Lausannei.

Rad Nestlé Instituta zdravstvenih znanosti pružit će znanstvenu osnovu za daljnji razvoj proizvoda u sklopu Nestléove podružnice Nestlé Health Science, tvrtke osnovane u siječnju 2011. godine s ciljem razvoja nutritivnih rješenja za ljude sa specifičnim prehrambenim potrebama, zaključuje se u priopćenju.