U posljednjih godinu dana svi segmenti kategorija žitarica za doručak zabilježili su rast vrijednosne prodaje u odnosu na isti period prošle godine.

Kategorija žitarica za doručak uključuje cornflakese, muesle te žitarice za doručak. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, kategorija žitarica za doručak zabilježila je rast ukupne vrijednosne prodaje u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći udio u vrijednosnoj prodaji ima segment mueslija s 46%, odmah iza na drugom mjestu smjestile su se žitarice s 44% udjela, dok je podosta iza cornflakes s 10% udjela. I po količinskoj prodaji muesli su vodeći s 49% udjela, a potom dolaze žitarice s 37%. Preostalih 14% količinskog udjela pripalo je segmentu cornflakesa. U posljednjih godinu dana svi segmenti kategorija žitarica za doručak zabilježili su rast vrijednosne prodaje u odnosu na isti period prošle godine.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 75% ukupne vrijednosne prodaje kategorije žitarica za doručak ostvaruje se kroz moderne formate u koje ulaze hipermarketi (>2.500 m2) i supermarketi (301 – 2.500 m2), dok manji udio, od 25% vrijednosne prodaje, prolazi kroz trgovine mješovitom robom (<300 m2). U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 43% vrijednosne prodaje kategorije žitarica za doručak. Abecednim redoslijedom oni su Mogador, Nestle i Podravka.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u prosincu 2020. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategoriju žitarica za doručak. U osvrtu na godinu obilježenu pandemijom iz ove agencije ističu da je COVID-19 kriza utjecala na smanjenje vrijednosne prodaje žitarica za doručak s obzirom na to da brzina i praktičnost pripreme obroka nisu bili prioritetni u novim uvjetima života tijekom zatvaranja.
Osim toga, kategoriju obilježavaju trendovi usmjereni na zdravlje i dobrobit i u tom smjeru ide razvoj novih proizvoda. Nadalje dodaju kako ekonomija razmjera u marketinškoj prisutnosti na tržištu ponajviše pomaže u nastojanjima Nestlea da održi svoju vodeću poziciju. U svojim projekcijama iz Euromonitora navode kako će za oporavak prodaje trebati i do nekoliko godina kako bi se vratila na pred pandemijsku razinu dok se negativni utjecaji pandemije budu smanjivali. Uz to, post pandemijski ekonomski mamurluk potaknut će vrijednosnu prodaju trgovačkih marki, navodi se u sažetku agencije Euromonitor International.