Iako i dalje velik broj građana konzumira alkoholna pića, manji je broj onih koji će sjesti za upravljač pod utjecajem alkohola, potvrđuju rezultati istraživanja o navikama konzumacije alkohola u Hrvatskoj.

Prema istraživanju koje Zagrebačka pivovara provodi već sedmu godinu u sklopu nacionalne kampanje “Razmisli”, znatno je manji postotak građana koji konzumiraju alkoholna pića nekoliko puta mjesečno, dok nema značajnih razlika u učestalosti konzumacije određene vrste alkoholnog pića u usporedbi s prošlom godinom.

Više od polovice ispitanika izjavilo je da je zabrinuto zbog učestalosti konzumiranja alkoholnih pića u općoj populaciji, dok se povećao broj ispitanika koji su bili neodlučni u stavu prema konzumaciji alkoholnih pića u općoj populaciji u odnosu na prošlu godinu.

Ovogodišnje istraživanje o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj nastavak je projekta “Razmisli – kad piješ, ne vozi” čiji slogan već sedam godina jasno odražava stav Zagrebačke pivovare, koja konzumaciju alkohola tijekom vožnje, čak i u malim količinama, smatra neprihvatljivom.

I ovogodišnje istraživanje pokazalo je da veći udio ispitanika prepoznaje nositelja kampanje o odgovornom konzumiranju te da ih je kampanja u većem broju motivirala da razmisle o tome da ne voze nakon konzumacije alkohola.

Zagrebačka pivovara u suradnji s agencijom Hendal i ove je godine provela istraživanje tržišta kako bi se pratile navike građana vezane uz konzumaciju alkohola.

Istraživanje je jedna u nizu aktivnosti kampanje “Razmisli – kad piješ, ne vozi”, koja i drugu godinu zaredom uključuje potporu akciji Europska noć bez nesreća kako bi se dodatno pridonijelo podizanju svijesti o važnosti odgovornog ponašanja kada su u pitanju konzumacija alkohola i vožnja, osobito kod mlađih dobnih skupina.

U istraživanju je sudjelovalo 800 ispitanika, reprezentativnih za punoljetne građane Republike Hrvatske, koji u usporedbi s prošlom godinom potvrđuju isti, visok postotak građana koji konzumiraju alkohol.

Rezultati pokazuju da 73 posto punoljetnih stanovnika Republike Hrvatske konzumira alkoholna pića, od kojih većina to čini nekoliko puta godišnje, a 13,4 posto svaki dan. Ujedno 63 posto konzumenata tvrdi da se nikada ne napije kad konzumiraju alkohol.

Među ispitanicima aktivno ih vozi 71 posto. Među njima je 36 posto onih koji su barem jednom upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola. Pozitivan je podatak da je, u usporedbi s 2013. godinom, manji broj vozača koji su sjeli za upravljač pod utjecajem alkohola.

Iako se nastavlja prošlogodišnji trend od 2 posto aktivnih vozača koji su uzrokovali prometnu nesreću pod utjecajem alkohola, također je i 4 posto manje ispitanika izjavilo da nije bilo žrtvom nesreće skrivljene pod utjecajem alkohola.

Važno je istaknuti i to da velik postotak ispitanika s vozačkom dozvolom (36 posto) zove taksi kada su pod utjecajem alkohola i ne žele voziti, a oko četvrtine ispitanika pješači do odredišta, koristi se javnim prijevozom ili ih vozi netko drugi.

Ovogodišnje istraživanje također pokazuje da 47 posto ispitanika, među kojima je znatno veći postotak žena i onih u dobi od 18 do 24 godine, bira vozača za skupinu koji se dobrovoljno odriče konzumacije alkohola kako bi sve sigurno dovezao kući, dok ih 12 posto to čini povremeno.

Isto tako, ove godine 62 posto ispitanika podržava zabranu upravljanja motornim vozilima s više od 0,0 promila alkohola u krvi, dok “zakon o 0,5 promila” podržava 54 posto građana. Međutim, zabilježen je porast od 1 posto neodlučnih ispitanika u vezi sa “zakonom od 0,0 promila”.