Hrvatski duhani: Završen otkup duhana

Hrvatski duhani završili su otkup duhana tipa virginia u Podravini i Slavoniji, od svojih su kooperanata otkupili ukupno 6.336 tona tog duhana, što je za oko 1.000 tona manje od očekivanog, izvijestili su u utorak iz te tvrtke iz sastava Adris grupe.

S 3.796 hektara zasađenih duhanom (virginia na 3.300 hektara i 496 hektara duhana tipa burley) do sada je obran i otkupljen duhan tipa virginia, dok se otkup između 1.150 i 1.200 tona burleya, koji se suši dugotrajnijim prirodnim putem, očekuje do kraja godine.

Napominju kako su i ovu proizvodnu godinu, kao i lanjsku, obilježile izrazito nepovoljne vremenske prilike, učestale i obilne kiše umanjile su prinos duhana, a smanjenju otkupljenih količina pridonosi i rast crnog tržišta duhana.

Za duhan ovogodišnjeg roda postignuta je prosječna otkupna cijena od 11,49 kuna za kilogram, što je za 23 lipe više u usporedbi s prošlogodišnjom otkupnom cijenom.

Zaštitna cijena od 9 kuna za kilogram duhana na razini je prethodnih godina, ali su Hrvatski duhani svoju naknadu za sređenost duhana u otkupu povećali s dvije kune na prosječno 2,30 kuna po kilogramu, za što će izdvojiti ukupno oko 18,7 milijuna kuna.

Kod burleya navode prosječnu otkupnu cijenu od 10 kuna za kilogram, u kojoj je sadržana i zaštitna cijena od 8 kuna te naknada za uređenost pri otkupu od 2 kune po kilogramu.

Uz ukupni poticaj države od 6,40 kuna (hektari plus kilogrami), proizvođačima duhana bit će isplaćena prosječna otkupna cijena u visini od 17,89 kuna za kilogram duhana tipa virginia, odnosno 16,40 kuna za duhan tipa burley.

Iz Hrvatskih duhana najavljuju kako će svoje obveze prema proizvođačima duhana ove godine isplatiti i prije ugovorenog roka, odnosno do božićnih blagdana.

Novi uvjeti ugovaranja proizvodnje
Predsjednik Uprave Hrvatskih duhana Zlatko Pleša napominje kako od novog zakona o duhanu, koji će vjerojatno biti usvojen do početka ugovaranja proizvodnje u sljedećoj godini, očekuju da će značajnije doprinijeti suzbijanju crnog tržišta, a donosi još neke promjene.

Tako će od sljedeće godine Hrvatski duhani sa svojim proizvođačima, uz ugovaranje proizvodnih površina pod duhanom, ugovoriti i minimalnu količinu duhana izraženu u kilogramima koju im je proizvođač dužan predati.

To je ustaljena praksa u svim zemljama članicama EU, navodi Pleša dodajući kako bi se tako smanjila neopravdana predaja manjih količina duhana od ugovorenih i tako direktno pridonijeti smanjenju crnog tržišta duhanom.

S obzirom da se od 2017. ukidaju i vezani poticaji za proizvodnju duhana, Hrvatski duhani će u idućem razdoblju intenzivnije razvijati započete projekte u primarnoj proizvodnji duhana. (SEEbiz)

Prethodni članakLaško: Odabran uži krug kandidata za dokapitalizaciju
Sljedeći članakSmanjen broj vozača koji voze pod utjecajem alkohola