Američki prehrambeni div Coca-Cola izvijestio je u srijedu da mu je neto dobit u trećem tromjesečju snažno poskočila zahvaljujući manjim troškovima koji su im u fokusu u kontekstu širenja ponude radi ublažavanja utjecaja slabašne potražnje za colom u Sjevernoj Americi.

U razdoblju od srpnja do rujna Coca-Colina je neto dobit poskočila 38,3 posto, na 1,4 milijarde dolara.

Prihodi su pak potonuli 14,6 posto, na 9,1 milijardu dolara, što u Coca-Coli pripisuju sklapanju franšiznih ugovora za poslove punjenja.

Cilj su manji troškovi, pri čemu je Coca-Cola u trećem tromjesečju zabilježila 18 posto niže troškove prodane robe, te 20 posto manje opće i administrativne troškove.

U Sjevernoj Americi gdje kompanija ostvaruje najveći dio prihoda ukupni je obujam prodaje stagnirao a blago je porasla prodaja čajeva i kave. Blagi pad zabilježen je u segmentu vode i sportskih napitaka.

Ovog su mjeseca iz Coca-Cole izvijestili da planiraju kupiti meksički brend gazirane mineralne vode Topo Chico, planirajući njegovu širu distribuciju u SAD-u. Također su ove godine lansirali ledenu kavu u boci Dunkin’ Donuts.

U drugim su regijama njihovi poslovni rezultati bili mješoviti. Pritom je u odjelu Europe, Bliskog istoka i Afrike rast na turskom, srednjoazijskom i istočnoeuropskom području neutralizirao pad prodaje u zapadnoj Europi. (Hina)