Srbija prošle godine uvezla 6.000 tona kruha

Kako navodi list Politika, najviše štruca kruha uvezeno je iz Rumunjske, Njemačke, Bugarske, pa i iz Hrvatske, iz koje je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz kruha

Srbija je u posljednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz kruha i pekarskih proizvoda. U prošloj je godini naime na tamošnje tržište dopremljeno oko 6.000 tona kruha, peciva i tosta u vrijednosti od 6,8 milijuna eura.

Kako navodi list Politika, najviše štruca kruha uvezeno je iz Rumunjske, Njemačke, Bugarske, pa i iz Hrvatske, iz koje je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz kruha.

Većina potrošača ne zna da u trgovinama i pekarama kupuju kruh koji je na srpsko tržište stigao u šleperima, prethodno pripremljen i zamrznut nekada i tisućama kilometara daleko, dodaje Politika.

List podsjeća da se pecivo pred očima kupaca samo “dopeče”, uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima, i prodaje kao svježe.

Poznavatelji tržišta objašnjavaju da “par baking”, kako se naziva ova tehnika pripremanja kruha i peciva (djelomično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport) sve više zamjenjuje tradicionalno pekarstvo.

Ovako se smanjuju troškovi proizvodnje jer trgovci mogu u svakom trenutku isporučiti kruh i pecivo identične kvalitete i više im nisu potrebni visokokvalificirani pekari jer “svaki zaposleni može gotovo pripremljene proizvode ispeći i postaviti na police”.

Prethodni članakMars u borbi protiv klimatskih promjena
Sljedeći članakBiH: Robot otvara novi centar u Doboju