Poljoprivredna proizvodnja će ove godine zbog mraza, grada i suše biti manja za 20 posto ili za milijardu eura, rekao je danas član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije Miladin Ševarlić.

On je za agenciju Beta rekao da će rod kukuruza biti prepolovljen u odnosu na prošlu godinu i da će šteta na izgubljenom rodu biti 544 milijuna eura.

“I rod soje bit će prepolovljen i šteta će zbog toga biti oko 118 milijuna eura, a na trećem mjestu po gubicima su maline čiji će proizvođači zbog vremenskih nepogoda i niskih cijena izgubiti oko 55 milijuna eura”, rekao je Ševarlić.

Gubitak zbog manjeg roda krumpira prema njegovim riječima ove godine u odnosu na prošlu godinu koja je bila među povoljnijima, a ne i rekordna, biće oko 47 milijuna eura.

Dodao je da će ove godine šteta u proizvodnji suncokreta biti 41 milijun eura, jabuka 32 milijuna eura, šljiva 23 milijuna eura, šećerne repe 19 milijuna eura, grožđa 18 milijuna eura i krušaka 17 milijuna eura.

“Štete u poljoprivredi ove godine bit će veće nego 2012. godine, teško je precizno reći koliko jer je država zapostavila poljoprivredu i nema zvaničnih podataka. Kada bi agrar imao bolji tretman mogao bi izvoziti tri-četiri puta više nego do sada”, rekao je Ševarlić.

Slabi prinosi osnovnih poljoprivrednih kultura, prema njegovim riječima, pogubno će djelovati na stočni fond jer će stočari zbog rasta cijena hrane rasprodati stoku.

Ševarlić je dodao da cijene voća i povrća neće astronomski rasti jer je mala kupovna moć potrošača, a i tržište je liberalizirano i bit će uvoza.

“Posljedice suše na voću će se osjećati i sljedeće godine jer su oštećeni pupoljci zbog nedostatka vlage”, procijenio je Ševarlić. (SEEbiz/Beta)