Srbija: Uredba o ograničenju marži ipak produžena

trgovina-kosarica-midi2Vlada Srbije u petak je na telefonskoj sjednici produžila važenje uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, koja je službeno prestala važiti 30. lipnja.

Proizvodi na koje će marža biti ograničena i ovoga puta su pšenično brašno tipa 500, jestivo suncokretovo ulje, kratkotrajno i dugotrajno kravlje mlijeko i jogurt, kristal šećer, svježe svinjsko, goveđe i kokošje meso i slatkovodna riba.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Srbije, uredba je imala pozitivne efekte na cijene osnovnih životnih namirnica koje su bile jeftinije.

Inače, nova uredba stupa na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku i važit će narednih šest mjeseci.

Podsjetimo, važenje spomenute Uredbe, koja je uvedena prije šest mjeseci, trebala je isteći 30. lipnja. Njen cilj je bio, kako je tada objašnjeno, stabilizirati domaće tržište i obuzdati rast cijena.

Međutim, o dometima uredbe u proteklih šest mjeseci mišljenja su podijeljena – predstavnici organizacija potrošača i vlade ocjenjuju da je utjecala na sniženje cijena i očuvala ravnotežu na tržištu, dok trgovci ne vide neke velike pozitivne efekte ocjenjujući kako njeno ukidanje ne bi trebalo imati utjecaja na rast maloprodajnih cijena.

Uredba o ograničenju marži na životne namirnice dala je rezultate i utjecala je na pojeftinjenje pojedinih proizvoda, što znači da su trgovci zarađivali i to, često, na štetu proizvođača i prehrambene industrije, rekla je ranije za Tanjug predsjednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida.

S druge strane, državni tajnik u Ministarstvu trgovine i poljoprivrede Vladimir Matović smatra kako je uredba uvela red u prometu robe od primarnog značaja za standard potrošača i stabilizirala cijene, a da tržišne slobode nisu ugrožene te je svaki trgovac mogao ostvariti svoj legitiman interes.

Predsjednik Sektora trgovine Unije poslodavaca Srbije Goran Kovačević smatra kako je uredba utjecala na neznatno sniženje cijena jogurta i pšeničnog brašna u velikim trgovačkim lancima.

Kod malih, nezavisnih trgovaca, utjecaj sniženja cijena bio je značajan u svim kategorijama, ali je kao posljedica toga zatvoren značajan broj malih prodavaonica ili potaknut rad na crno, tvrdi Kovačević koji je i vlasnik trgovačkog lanca Gomeks. (SEEbiz)

Prethodni članakFacebook uvodi Want, opciju za korisnike koji žele nešto kupiti
Sljedeći članakNestle ulaže pet milijuna eura u Srbiju