burger-king-ftdHrvatska se nalazi na trećem mjestu u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi po broju kvadrata trgovačkih prostora na 1000 stanovnika, pokazalo je istraživanje Jones Lang LaSalle-a, koje daje sveobuhvatan pregled maloprodajnih prostora u Poljskoj, Rumunjskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji.

Prema tom istraživanju, najvišu stopu gustoće maloprodajnih prostora u usporedbi s ostalim zemljama regije ima Češka (231 metar četvorni na 1000 stanovnika), slijedi ju Poljska sa 197 kvadratna metra na 1000 stanovnika, a na trećem i četvrtom mjestu su Hrvatska i Slovačka, sa 184, odnosno 183 četvorna metra na 1000 stanovnika.

U istraživanju se nadalje navodi da ukupna površina trgovačkih centara u Hrvatskoj iznosi oko 810 tisuća kvadrata, s tim da bi se ta brojka ove godine trebala povećati za dodatnih 70 tisuća kvadrata, a 2012. godine za 67 tisuća četvornih metara, budući da je u toj godini najavljeno otvorenje City Center One East u Zagrebu i centra ZTC u Rijeci.

Zbog krize i smanjene potrošnje neki postojeći centri nisu uspjeli iznajmiti sve slobodne prodajne površine pa je tijekom druge polovice 2011. godine prosječna stopa nepopunjenosti u trgovačkim centrima iznosila oko 15 posto.

Potražnju za trgovačkim prostorima trebao bi povećati skori ulazak Hrvatske u EU, vjeruju u Jones Lang LaSalle-u, te dodaju da očekuju daljnji dolazak novih internacionalnih lanaca u Hrvatsku. Prema navodima iz istraživanja, potencijalna nova imena koja će u Hrvatsku doći u 2012. godini su New Look, KFC i Burger King.

Zanimljiv podatak iz istraživanja je i onaj o prosječnim mjesečnim zakupninama u suvremenim trgovačkim centrima, koji ukazuje da je kriza utjecala i na ovaj segment, odnosno na smanjenje zakupnina. Prema podatku iz istraživanja, prosječne mjesečne zakupnine za suvremene trgovačke centre u Zagrebu kreću se između 20 i 22 eura po četvornom metru.

Beatrice Mouton, voditeljica odjela za maloprodajne prostore za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu u Jones Lang LaSalle-u komentirala je kako izvješće određene sličnosti, ali i razlike među zemljama.

“Austrijski i njemački maloprodajni trgovci više su prisutni u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj dok su španjolski, talijanski, francuski, te neki britanski brendovi više prisutni u Poljskoj i Rumunjskoj, kao i u Hrvatskoj i Srbiji. Nije iznenađujuće da uspjeh velikim dijelom ovisi o kulturnoj i povijesnoj sličnosti zemalja. Zanimljivo je da Poljska i Rumunjska imaju veći izbor između međunarodnih i domaćih bendova dok manje zemlje poput Srbije, Mađarske, Hrvatske i Češke ostaju ovisnima o međunarodnim markama”, kazala je Beatrice Mouton. (Lider)