VijestiZemljaSudbina Peveca: Banke čekaju dogovor dobavljača

Sudbina Peveca: Banke čekaju dogovor dobavljača

pevec-ftd2U Pevecu razmatraju osnivanje nove tvrtke, a što su sve predložili dobavljači znat će se u petak

Vjerovnici Pevec grupe, kako doznajemo, okupljaju se u više skupina – nekima je za opstanak njihovih tvrtki nužno naplatiti makar dio potraživanja, a drugi, čije tvrtke u tolikoj mjeri ne ovise o naplati robe isporučene Pevecu, spremni su na osnivanje nove tvrtke Pevec koja bi nastavila poslovati u Pevecovim prodajnim prostorima.

Prema riječima predsjednika Uprave Peveca Josipa Baotića, od oko 1.600 dobavljača-vjerovnika više od 90 posto potraživanja odnosi se na 300 najvećih. Neki od vodećih dobavljača su Elektrolux, Knauf, ali i HG spot koji sam ima poteškoća, ne može podmirivati obveze i prolazi kroz proces restrukturiranja.

U kojem će smjeru ići većina prijedloga dobavljača znat će se tek krajem tjedna kada u Pevecu obrade rezultate svojevrsne ankete koju su im podijelili prošloga tjedna i dali im rok za očitovanje do utorka
navečer. Naime, Baotić tvrdi da će tek u petak steći jasniju sliku cijele situacije, nakon što pročitaju i razvrstaju prijedloge dobavljača. Nakon toga bi trebao uslijediti razgovor s bankama vjerovnicima (Raiffeisenbank, Hypo Alpe Adria bank, Podravska banka…), koje kaže Baotić, čekaju da vide ishod razgovora s dobavljačima, a dobavljači bi istodobno htjeli znati što je dogovoreno s bankama.

Baotić, koji je u trenutku razgovora čekao i na termin razgovora u Ministarstvu financija kojem Pevec duguje oko 150 milijuna kuna za porez, od banaka želi ishoditi još vremena koje bi se iskoristilo za “stvaranje nove vrijednosti”, odnosno za ostvarivanje zarade kojom bi se stekli uvjeti za servisiranje obveza prema bankama. U tom smislu u Pevecu žele uhvatiti predbožićnu sezonu u kojoj je pojačana potrošnja građana.

Baotić potvrđuje da je osnivanje novog Peveca opcija koja se ozbiljno razmatra, te kaže kako je već dao nalog pravnoj službi u tvrtki da provjeri kako bi se mogla zatvoriti “konstrukcija spašavanja Peveca bez stečaja”. Slaže se da bi model po kojem bi dobavljači preuzeli Peveca mogao nalikovati na onaj koji je svojedobno primijenjen u slučaju Dione, koja je također prešla u vlasništvo dobavljača s tom razlikom da bi se u Pevecu želio izbjeći stečaj. (Bankamagazin)

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...