(Foto: MIB studio)

Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske (SUMT) podržava trenutačnu odluku o zabrani rada trgovina nedjeljom i blagdanima, ali isključivo ako se ograničenje provodi bezuvjetno, bez iznimki i pogodovanja bilo kojem tržišnom segmentu ili subjektu, objavljeno je iz Udruge.

Pojašnjavaju kako svjedočimo da se kiosci, pekare te trgovine u sklopu benzinskih postaja, kao iznimke kojima je dopušten rad, pretvaraju u klasične trgovine, nudeći uz osnovni asortiman i brojne druge proizvode, poput primjerice smrznute hrane, brašna ili sredstava za pranje.

“Općenito, pitanje rada trgovina nedjeljom potrebno je dugoročno riješiti donošenjem odgovarajućih propisa kojima će se predvidjeti jednaki uvjeti za sve, čime će se osigurati pošteno tržišno natjecanje. Nužno je stoga sagledati sve aspekte problema, kao i moguće pozitivne i negativne efekte, kako bi konačno zakonsko rješenje bilo primjenjivo te u skladu s potrebama radnika, gospodarstva i društva općenito”, istaknuo je ovom prigodom Damir Aščić, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Repulike Hrvatske.

Saveza udruga malih trgovaca RH okuplja i predstavlja gotovo 70% svih malih trgovaca u Republici Hrvatskoj, odnosno 360 pravnih subjekata. Čini ga mreža od 700 trgovina u 15 županija, s više od 2.500 zaposlenika i 150 tisuća kupaca dnevno uz godišnji promet od 1,8 milijardi kuna. Savez i sve njegove članice od osnutka 2009. kontinuirano ulažu u rast i razvoj svojih tvrtki. Investicije se mjere u milijardama kuna, čime se izravno utječe i osigurava egzistencija ne samo 2.500 zaposlenika, njihovih obitelji, već i partnera proizvođača domaćih prehrambenih proizvoda kojima je na taj način omogućeno zapošljavanje i očuvanje tisuća radnih mjesta.

SUMT je kao takav važan faktor u neometanoj i redovnoj opskrbi robe, posebice u ovakvim trenucima. Smatraju kako bi se upućivanjem kupaca na učestalije korištenje malih trgovina, dodatno smanjio pritisak na velike trgovačke lance, čime se u konačnici potencijalno doprinosi smanjenju mogućnosti širenja zaraze.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!