Distributivni centar investira u stroj za sortiranje i pakiranje borovnica i malina

To je prvi takav stroj u Hrvatskoj pomoću kojeg se mogu sortirati i pakirati različite vrsta jagodastog voća (borovnica, aronija, kupina, malina, ribizl i sl.) te ostalo voće čiji promjer nije veći od 5 centimetara

U Distributivni centar za voće i povrće, tvrtku u većinskom vlasništvu Zagrebačke županije, krajem svibnja stiže 1,6 milijuna kuna vrijedan stroj za sortiranje bobičastih i jagodičastih voćnih vrsta, objavili su u srijedu iz Županije. Navode da je to prvi takav stroj u Hrvatskoj pomoću kojeg se mogu sortirati i pakirati različite vrsta jagodastog voća (borovnica, aronija, kupina, malina, ribizl i sl.) te ostalo voće čiji promjer nije veći od 5 centimetara.

“Bez obzira što je vrijeme kada se režu svi troškovi, odlučili smo krenuti u nabavku ovog sofisticiranog stroja radi potreba i zahtjeva proizvođača jagodastog voća, koji samo u Zagrebačkoj županiji posjeduju proizvodnju od oko 200 tona”, kazao je direktor Distributivnog centra Hrvoje Bunjevac.

Navodi i kako se iz godine u godinu nasadi pod jagodastim voćem povećavaju te se očekuje kako će proizvodnja rasti, posebice jer su danas svi svjesni važnosti razvoja domaće proizvodnje hrane. Iz Županije podsjećaju da je u 2019. godini Distributivni centar na domaće i EU tržište plasirao 40 tona borovnica proizvedenih u Zagrebačkoj županiji. “Nabavom stroja zadovoljit će se zahtjevi postojećih i potencijalnih novih kupaca, koji traže da se jagodasto voće sortira po veličini, boji i tvrdoći plodova, što je nemoguće kvalitetno napraviti bez takvog stroja”, pojasnio je Bunjevac.

Jedino strojnim pakiranjem, kako ističe, moguće je dovoljno brzo obaviti pakiranje jagodastih voćnih vrsta, jer one zahtijevaju brzu manipulaciju ili dolazi do propadanja plodova i velikih šteta za proizvođače. Distributivni centar za voće i povrće je tvrtka je u vlasništvu Zagrebačke županije (84,12 posto), Grada Velike Gorice (12,38 posto) i Zagrebačkih voćnjaka p.z. (3,5 posto).

Od 2012. godine obavlja usluge prihvata, skladištenja, dorade (sortiranja i kalibriranja), pakiranja, fitopatološki nadzor, certificiranja, utovara i otpreme voća i povrća.

Opremljen je s najsuvremenijom opremom kao što su dvije automatske linije za sortiranje voća i povrća prema kakvoći, boji i težini plodova, a od 2018. i prvom ULO hladnjačom u Hrvatskoj koja nije vlasništvu trgovaca. Radi se o projektu vrijednom 27 milijuna kuna, od čega je 90 posto sredstava osigurano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, navodi se u priopćenju.

ULO hladnjača ima kapacitet 3.000 tona i omogućuje domaćim proizvođačima da voće i povrće mogu plasirati na tržište cijele godine, a ne samo sezonski. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakEurochambres traži snažniji odgovor EU na krizu i konkretnu pomoć tvrtkama
Sljedeći članakSUMT podržava odluku o zabrani rada trgovina nedjeljom i blagdanima