MIA2

Tijekom 2016. godine kroz države članice Europske unije prošlo je 41,3 milijuna krivotvorenih uređaja vrijednih 670 milijuna eura. Više od milijun krivotvorina su mobilni uređaji i njihovi dijelovi, pokazuje izvješće Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) o krivotvorinama. Kako se navodi, krivotvorine su rak rana svakog društva koje stremi boljitku i napretku, a samo u EU uzrokuju izravne godišnje gubitke od otprilike 60 milijardi eura, odnosno 116 eura po stanovniku.

U Hrvatskoj se zbog krivotvorenja gubi 12,6 posto izravne prodaje, što godišnje iznosi oko 398 milijuna eura ili 3 milijarde kuna, odnosno 94 eura ili 716 kuna po stanovniku. Od ukupno pet sektora s najvećim gubicima u prodaji zbog porasta krivotvorina (sektor lijekova, sektor odjeće, sektor pametnih telefona, sektor kozmetike te sektor vina i žestokih pića), sektor pametnih telefona zauzeo je treće mjesto s ukupnim gubitkom od 45 milijuna eura, odnosno 15 posto izravne prodaje.

Trend porasta krivotvorina nije zahvatio samo Europsku uniju već i cijeli svijet, a što pokazuju i podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sukladno kojima je u 2017. godini svaki peti mobilni uređaj u svijetu krivotvoren.

Zbog navedenih poražavajućih statistika kao i velikih gubitaka koje krivotvorine uzrokuju na tržištima diljem svijeta, a istovremeno svjestan važnosti zaštite intelektualnog vlasništva za svako društvo, četvrti vodeći proizvođač mobitela i potrošačke elektronike Xiaomi doskočio je krivotvorenim uređajima kroz platformu Verify.me. Naime, u samo nekoliko klikova na stranici mi.com/verify vlasnici Xiaomi pametnih telefona imaju mogućnost provjeriti podrijetlo svojih mobilnih uređaja, a kako bi, u konačnici, bili sigurni u njihovu ispravnost.

Osim kroz platformu Verify.me, zaštita intelektualnog vlasništva ostvaruje se i kroz kupnju Xiaomi mobilnih uređaja kod ovlaštenih retailera – Pevec, Vip, Tele 2, Links, Logista, Smart Techno, Spar, Fibis, pri čemu korisnici Xiaomijevih pametnih telefona ostvaruju pravo na jamstvo, servis kao i na softver prilagođen hrvatskom tržištu.

“Ponosni smo što kao ovlašteni distributer Xiaomi pametnih telefona i uređaja potrošačke elektronike možemo jamčiti svim našim korisnicima sigurnost u ispravnost i podrijetlo Xiaomi mobilnih uređaja kroz platformu Verify.me kao i kroz naše ovlaštene retailere čime potvrđujemo da nam je zaštita intelektualnog vlasništva te zaštita i sigurnost naših korisnika od krivotvorenih uređaja na prvom mjestu”, istaknuo je Viktor Bijelić, predsjednik Uprave Bijelić Co, ovlaštenog distributera za zemlje regije.