Xiaomi doskočio krivotvorenim uređajima

U EU krivotvorine uzrokuju izravne godišnje gubitke od otprilike 60 milijardi eura, odnosno 116 eura po stanovniku

MIA2

Tijekom 2016. godine kroz države članice Europske unije prošlo je 41,3 milijuna krivotvorenih uređaja vrijednih 670 milijuna eura. Više od milijun krivotvorina su mobilni uređaji i njihovi dijelovi, pokazuje izvješće Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) o krivotvorinama. Kako se navodi, krivotvorine su rak rana svakog društva koje stremi boljitku i napretku, a samo u EU uzrokuju izravne godišnje gubitke od otprilike 60 milijardi eura, odnosno 116 eura po stanovniku.

U Hrvatskoj se zbog krivotvorenja gubi 12,6 posto izravne prodaje, što godišnje iznosi oko 398 milijuna eura ili 3 milijarde kuna, odnosno 94 eura ili 716 kuna po stanovniku. Od ukupno pet sektora s najvećim gubicima u prodaji zbog porasta krivotvorina (sektor lijekova, sektor odjeće, sektor pametnih telefona, sektor kozmetike te sektor vina i žestokih pića), sektor pametnih telefona zauzeo je treće mjesto s ukupnim gubitkom od 45 milijuna eura, odnosno 15 posto izravne prodaje.

Trend porasta krivotvorina nije zahvatio samo Europsku uniju već i cijeli svijet, a što pokazuju i podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sukladno kojima je u 2017. godini svaki peti mobilni uređaj u svijetu krivotvoren.

Zbog navedenih poražavajućih statistika kao i velikih gubitaka koje krivotvorine uzrokuju na tržištima diljem svijeta, a istovremeno svjestan važnosti zaštite intelektualnog vlasništva za svako društvo, četvrti vodeći proizvođač mobitela i potrošačke elektronike Xiaomi doskočio je krivotvorenim uređajima kroz platformu Verify.me. Naime, u samo nekoliko klikova na stranici mi.com/verify vlasnici Xiaomi pametnih telefona imaju mogućnost provjeriti podrijetlo svojih mobilnih uređaja, a kako bi, u konačnici, bili sigurni u njihovu ispravnost.

Osim kroz platformu Verify.me, zaštita intelektualnog vlasništva ostvaruje se i kroz kupnju Xiaomi mobilnih uređaja kod ovlaštenih retailera – Pevec, Vip, Tele 2, Links, Logista, Smart Techno, Spar, Fibis, pri čemu korisnici Xiaomijevih pametnih telefona ostvaruju pravo na jamstvo, servis kao i na softver prilagođen hrvatskom tržištu.

“Ponosni smo što kao ovlašteni distributer Xiaomi pametnih telefona i uređaja potrošačke elektronike možemo jamčiti svim našim korisnicima sigurnost u ispravnost i podrijetlo Xiaomi mobilnih uređaja kroz platformu Verify.me kao i kroz naše ovlaštene retailere čime potvrđujemo da nam je zaštita intelektualnog vlasništva te zaštita i sigurnost naših korisnika od krivotvorenih uređaja na prvom mjestu”, istaknuo je Viktor Bijelić, predsjednik Uprave Bijelić Co, ovlaštenog distributera za zemlje regije.

Prethodni članakNajranija berba u povijesti Feravina dat će vina iznimne kvalitete
Sljedeći članakLG ulazi u novu eru robotike temeljene na umjetnoj inteligenciji