Carinske službe Europske unije zaplijenile su u 2012. godini krivotvorenih proizvoda vrijednih otprilike milijardu eura, većinom iz Kine, priopćila je Europska komisija.

Većinu robe činile su cigarete, i to 30 posto od ukupno zaplijenjenih proizvoda, zatim materijali za pakiranje, 9,84 posto, te odjeća, 8,51 posto.

Kina je prošle godine bila najveći izvoznik krivotvorenih proizvoda, s udjelom u ukupnom iznosu od 64,5 posto, navela je Komisija u priopćenju.

Hong Kong je bio glavni izvor krivotvorenih elektroničkih cigareta i tekućih punila za njih, a Bugarska materijala za pakiranje.

“Carina je prva linija obrane Europske unije protiv lažnih proizvoda koji potkopavaju legalne poslove. Ovo izvješće pokazuje intenzitet i važnost posla koji obavljaju carinske službe u tom području. Nastavit ću inzistirati na još većoj zaštiti prava na intelektualno vlasništvo u Europi, kroz naš rad s međunarodnim partnerima, industrijom i zemljama članicama”, kazao je u priopćenju Algirdas Šemeta, europski povjerenik za poreze i carine.

Osim cigareta i drugih roba, među oduzetom robom nalazi se i više od 700.000 krivotvorenih lijekova i zdravstvenih proizvoda poput kondoma.

Većina oduzete krivotvorene robe stigla je poštanskim paketima, oko 60 posto, dok je 18 posto slano avionom, a 8 posto kurirskom službom.

U odnosu na 2011., količina zaplijenjene robe u prošloj je godini smanjena sa 115 na 40 milijuna komada. Međutim, broj slučajeva je ostao nepromijenjen – premašio je 90.000, dok je maloprodajna vrijednost zaplijenjene robe iznosila gotovo milijardu eura. (Lider / Hina)