ferreroTalijanski proizvođač čokolada i slatkiša Ferrero pokrenuo je prijateljsko preuzimanje britanske konditorske tvrtke Thorntons, izvijestile su kompanije.

Talijanski Ferrero ponudio je 1,45 funti (2,3 dolara) po dionici za britanskog proizvođača čokolada Thorntons.

Tom je ponudom britanska tvrtka procijenjena na nešto manje od 112 milijuna britanskih funta, što predstavlja premiju od 43 posto u odnosu na vrijednost njezinih dionica na zatvaranju trgovanja na Londonskoj burzi prošlog petka.

Putem svoga ogranka talijanska je obiteljska tvrtka, poznata po proizvodima poput namaza od lješnjaka i čokolade Nutella i čokoladnih bombona Ferrero Rocher, već osigurala oko 34,5 posto dionica iz vlasništva menadžmenta Thorntonsa. Također još planiraju kupiti preostale dionice u sklopu obvezujuće ponude u novcu koja je na snazi do 13. srpnja.

‘Ferrero je uspješan globalni konditorski biznis sa snažnom obiteljskom baštinom i kao takav predstavlja dobrog kulturološkog partnera britanskoj kompaniji. Uprava Thorntonsa stoga je dala jednoglasnu preporuku za prihvaćanje ponude talijanske tvrtke’, kazao je u ponedjeljak predsjednik uprave Thorntonsa Paul Wilkinson.

Izvršni direktor talijanskog konditorskog diva Giovanni Ferrero u priopćenju je izjavio da Ferrero želi proširiti poslovanje u Britaniji, nakon što su lani na tome tržištu ostvarili rekordne poslovne rezultate. (tportal.hr)