Ishod referenduma o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji zabrinuo je talijanske proizvođače pjenušca prosecco.

prosecco-bijelo-vino-midiBudući da je Velika Britanija s 400 milijuna eura godišnje glavni potrošač sjevernotalijanskog šampanjca, prodaja prosecca Engleskoj, Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj mogla bi u budućnosti biti jednaka onoj kao u Rusiji ili Ukrajini, strahuju u vinariji Valdobbiadene (Treviso), izvještava Der Standard.

Noćna mora mogućih uvoznih carina, vjerojatnost buduće devalvacije britanske funte i tendencija da kupci u kriznim vremenima troše jeftinije pića, uznemiruju poduzetnike. “Umjesto s prošekom, Englezi će u budućnosti ponovo nazdravljati s pivom”, strahuje Giancarlo Guidolin, predsjednik vinarija Ponte u Ponte di Piave.

Potražnja za talijanskim šampanjcem u Velikoj Britaniji je izuzetno velika. Svaka treća boca izvezenog pjenušca u prvom tromjesečju 2016. godine završila je u Velikoj Britaniji. U 2015. godini je izvezeno gotovo 30 milijuna boca s oznakama kvalitete Doc, Docg Conegliano Valdobbiadene i Asolo Docg.

“Ne smijemo podcijeniti referendum o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji. Rizik od Proxita nije velik, ali je postepena degradacija našeg izvoza u Veliku Britaniju akutna”, kaže predsjednik vinarije Doc, Stefano Zanelli. (indikator.ba)