Uprava Tvornice duhana Rovinj (TDR) istražuje različite strateške opcije za tvrtku, a ciljevi su osigurati što bolju održivost poslovanja i što bolju perspektivu, u sklopu čega je zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj, osiguravanje radničkih prava i svega ostalog što će TDR činiti stabilnim, istaknuo je predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro.

Na godišnjem druženju s novinarima iz regije održanom u Rovinju Zadro je kazao kako su sva nagađanja u medijima o mogućem strateškom partneru TDR-a i kupnji većinskog vlasničkog paketa od strane multinacionalnih kompanija – spekulacije i da ih ne može komentirati.

I direktor korporativnih komunikacija Adris Grupe Predrag Grubić osvrnuo se na medijske spekulacije o prodaji TDR-a.

Kazao je kako sve što se u ovom trenutku može reći je da TDR, u situaciji kada četiri kompanije drže više od 80 posto svjetskog tržišta i više od 90 posto zapadnoeuropskog, razmišlja i razmatra različite strateške mogućnosti kako bi se povećala održivost TDR-a i zadržala radna mjesta u Kanfanaru i proizvodnja u Hrvatskoj. Sve drugo u ovom trenutku su nagađanja, naglasio je Grubić.

Zadro je istaknuo kako TDR i u 2014. nastavlja s povećanjem i zadržavanjem tržišnih udjela u Hrvatskoj i regiji, unatoč velikoj konkurenciji i padu konzumiranja duhana zbog smanjene kupovne moći potrošača.

Ukupna prodaja TDR-a u 2013. iznosila je 9,5 milijardi cigareta, pri čemu je 64,5 posto ostvareno u izvozu. S tržišnim udjelom većim od 60 posto i 3,4 milijarde prodanih cigareta TDR ima vodeću ulogu na hrvatskom tržištu.

Jednako tako, s 1,8 milijarde prodanih cigareta u 2013. i stabilnim tržišnim udjelom većim od 30 posto, TDR je lider i na duhanskom tržištu BiH te jedan od vodećih hrvatskih izvoznika na BiH tržište, rekao je Zadro, ističući kako u krizi posebno raste prodaja rezanog duhana.

Adris grupa je u 2013. ostvarila 3,16 milijardi kuna prihoda i 386 milijuna kuna dobiti. Investicije Adrisa u posljednjih deset godina iznosile su oko sedam milijardi kuna, najvećim dijelom u turizam. (HRT)