U sklopu međunarodnog projekta “CSR for all” dodijeljene su nagrade u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki za područja brige o zaposlenicima, okolišu i zajednici, a tvrtki koja u sve tri kategorije najbolje primjenjuje principe DOP-a uručena je velika nagrada HUP-a

U sklopu projekta “CSR for ALL” (“Društveno odgovorno poslovanje za sve”) koji sufinancira Europska unija, a provodi Međunarodna organizacija poslodavaca (IOE) i organizacije poslodavaca iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske i Turske, dodijeljene su Nagrade za primjere dobre prakse DOP-a u Hrvatskoj.
ruj
U prisustvu predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića dodijeljene su nagrade za društveno odgovorne prakse u područjima brige za zaposlenike, zajednicu i okoliš u kategorijama malih, velikih i srednjih tvrtki te velika nagrada za tvrtku koja, slijedom prijavljenih projekata, najbolje primjenjuje DOP načela u sva tri područja.

Predsjednik Josipović i ovom se prigodom založio za još snažniju primjenu načela društveno-odgovornog poslovanja u Hrvatskoj.

“Kako se pokazalo da tvrtke koje implementiraju društveno odgovorno poslovanje pokazuju veću otpornost na krizu i imaju dugoročnu održivu konkurentsku prednost. Pri tom je naglasio da bi bilo dobro da država što snažnije promiče ove vrijednosti i stvori regulatorni okvir koji bi adekvatno vrednovao i poticao praksu društveno odgovornog poslovanja”, izjavio je predsjednik Josipović.

“Hrvatska udruga poslodavaca već dugi niz godina među svojim članicama potiče djelovanje koje se temelji na principima društveno odgovornog poslovanja. Dugoročne održivosti tvrtke nema bez kvalitetnih i partnerskih odnosa s dionicima te odgovornog raspolaganja resursima. U svom radu ne smijemo biti usmjereni samo na danas i moramo razmišljati što ostavljamo u naslijeđe i budućim generacijama. Nagrađivanjem primjera dobre prakse u skladu s načelima DOP-a želimo potaknuti na njihovu širu primjenu u Hrvatskoj. Od takvog poslovanja profitiraju i tvrtke i zajednica, dakle svima nam je u interesu snažno podupirati društveno odgovorno poslovanje”, izjavio je predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić.

Uz predsjednika HUP-a, priznanja nagrađenim tvrtkama uručili su i predsjednik Nadzornog odbora Branko Roglić, glavni direktor Davor Majetić i direktorica Odjela za politike EU i međunarodne odnose HUP-a Lidija Horvatić.

Dobitnik Velike nagrade za najbolju primjenu načela DOP-a u sve tri kategorije (briga o zaposlenicima, okolišu i zajednici) je tvrtka Cemex.

Dodjeli nagrada prethodio je natječaj u kojem je HUP zaprimio više od stotinu prijava. O dobitnicima nagrada odlučio je peteročlani žiri sastavljen od predstavnika poslodavaca, sindikata i akademske zajednice.

Projekt “CSR for all” započeo je 2013. godine te je osim dodjele nagrada obuhvatio niz aktivnosti vezanih uz promociju DOP-a uključujući izradu analize i Studije razine primjene DOP-a na području Hrvatske tijekom 2013. godine, izdavanje Priručnika o DOP-u za organizacije poslodavca i organizaciju seminara na temu DOP-a.

Dobitnici nagrada Hrvatske udruge poslodavaca za DOP Briga za okoliš
– u kategoriji malih tvrtki: Next bike za projekt sustav javnih bicikala
– u kategoriji srednjih tvrtki: MGK Pack s projektom “Smanjenja otpadnog lima u industriji”: proizvodnja tanjeg, ali čvršćeg lima za poklopce značajno smanjuje količinu otpada i dobitnici su svjetske nagrade za samoodrživost
– u kategoriji velikih tvrtki: Cemex “Lintar-nasad maslina na rekultiviranom rudniku”: projekt CEMEX-ove sanacije i rekultivacije površina rudnika na obroncima Kozjaka gdje je zasađen i maslinik o kojem se zadrugarski brinu branitelji, većinom zaposlenici tvrtke.

Briga za zaposlenike
– u kategoriji malih tvrtki: Specijalna bolnica Sveta Katarina, s projektom “Usklađivanje rada i privatnog života zaposlenika”: niz aktivnosti za unaprjeđenje kvalitete rada i života zaposlenika
– u kategoriji srednjih tvrtki: Biovega; za projekt “Procjena organizacijske kulture i revizija temeljnih vrijednosti zaposlenika”
– u kategoriji velikih tvrtki: Ericsson Nikola Tesla za projekt “Zaposlenici – ključ poslovnog uspjeha”; kompleksan program brige o zaposlenicima

Briga za zajednicu
– u kategoriji malih tvrtki: Plavi radio za projekt “Kvartoteka”; Tijekom dvanaest tjedana trajanja projekta Soundset Plavi radio je emitirao program iz dvanaest zagrebačkih kvartova te organizirao sportsko – humanitarne akcije
– u kategoriji srednjih tvrtki: MGK Pack; za projekt “Vodom protiv vode” – jedinstven sustav brze izgradnje brana protiv poplava.
– u kategoriji velikih tvrtki dobitnici su Siemens i Allianz. Siemens za projekt “Oprema laboratorija Fakulteta elektrotehnike i računarstva” i Allianz s projektom “Treneri velikog srca-sporta za djecu s poteškoćama u razvoju”
Allianz je pokrenuo sportski program za djecu s teškoćama u razvoju pod nazivom Treneri velikog srca; Otvoreno je devet škola plivanja za djecu s teškoćama u razvoju u 9 hrvatskih gradova. U sklopu projekta otvorena je i prva škola atletike u Virovitici, koja je jedina u Hrvatskoj u sklopu koje djeca s teškoćama u razvoju mogu trenirati zajedno s djecom bez teškoća.
Siemens Hrvatska ustupio Fakultetu elektrotehnike i računarstva opremu u vrijednosti od 100 tisuća eura. Novouređeni vrhunski opremljen laboratorij za automatizacijske sustave znatno je unaprijedio kvalitetu obrazovanja studenata

DOP projekti Cemexa, dobitnika Velike nagrade

Briga za zaposlenike
• Gradimo sigurnu budućnost – inicijativa podizanja svijesti kod zaposlenika i kooperanata o važnosti zaštite na radu; četiri godine za redom CEMEX nije zabilježio niti jednu ozljedu na radu.
• Program poticanja zdravlja zaposlenika – stopa bolovanja smanjena je za 49% u proteklih pet godina.
• ETHOS projekt – kampanja o važnosti etičnog ponašanja svih zaposlenika; Etički odbor CEMEX-a u zadnje dvije godine nije primio niti jednu prijavu o sumnji na korupciju.

Briga za okoliš
• Lintar, prvo hrvatsko maslinovo ulje nastalo iz rekultiviranog dijela rudnika – nakon CEMEX-ove sanacije i rekultivacije površina rudnika na obroncima Kozjaka zasađen je maslinik o kojem se zadrugarski brinu branitelji, većinom zaposlenici tvrtke.
• Prikupljanje i zbrinjavanja komine masline – CEMEX od uljara preuzima i zbrinjava kominu masline, koju potom koristi kao zamjensko gorivo u svom tehnološkom procesu čime smanjuje emisije CO2.
• Zeleni ured – inicijativa za dugoročno mijenjanje navika zaposlenika s ciljem povećanja efikasnosti korištenja uredskih resursa i smanjivanja utjecaja na okoliš.

Briga za zajednicu
• CEMEX Student – natjecanje je za studente građevinskih i arhitektonskih fakulteta; studenti s najboljim rezultatima dobivaju stručno usavršavanje u jednoj od zemalja u kojima CEMEX posluje.
• Uređenje dječjeg vrtića Cvrčak – u suradnji s Gradom Solinom; koordinacija izrade projektne dokumentacije, stručni nadzor nad izvođenjem radova, nabavka potrebne specijalizirane opreme i didaktičkih igračka te uređenje vrta.
• Unutar CEMEX-ovih pogona postavljeni su kontejneri za odvojeno prikupljanje staklene i PET ambalaže. Sredstva prikupljena povratom ambalaže zaposlenika, tvrtka uveća za isti iznos i donira Dječjem domu Miljenko i Dobrila.

HUP dodijelio nagrade za društveno odgovorno poslovanje