Termes Grupa (bivši IPK Kandit d.d.) u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 42,5 milijuna kuna, što je smanjenje gubitak u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 69,4 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća grupe objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

termes-grupa-kandit-zgrada-largeTermes Grupa je u razdoblju siječanj-rujan ostvarila 445,2 milijuna kuna ukupnog prihoda, što je 43 posto više nego u istom razdoblju lani.

Istodobno su ukupni rashodi porasli za 28,1 posto, na 487,7 milijuna kuna.

Po podacima iz izvješća, poslovni prihodi ostvareni su u iznosu od 437,1 milijun kuna i veći su za 50,95 posto, dok su poslovni rashodi porasli za 16,57 posto, na 412,8 milijuna kuna.

Transakcija prodaje udjela u Kandit d.o.o. jednokratno je utjecala na negativan rezultat grupe sa 40,5 milijuna kuna, navodi se u izvješću.

Naime, kako se napominje, konditorska je djelatnost izdvojena iz društva Termes Grupe d.d. u zasebno društvo Kandit d.o.o. koje je početkom godine preuzelo sve zaposlene, zalihe i opremu za proizvodnju konditorskih proizvoda. Nekretnine su ostale vlasništvo matice.

Kandit d.o.o. je u svibnju ove godine prodan društvu Mepas d.o.o. iz Širokog Brijega, vrijednost transakcije iznosi 6 milijuna eura i bit će plaćeno u roku od šest mjeseci, odnosno najkasnije do 20. studenog ove godine.

Iz Termes Grupe kao značajnije odredbe iz kupoprodajnog ugovora navode i da kupac mora dislocirati cjelokupnu proizvodnju u roku do tri godine te da kupac zadržava pravo na robnu marku “Kandit”.

Po podacima iz izvješća, prosječan broj zaposlenih u Termes Grupi je u prvih devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine više nego prepolovljen, sa 890 na 403 zaposlena.

Kao najznačajnije promjene koje su posljedica programa restrukturiranja, iz Termes Grupe navode stabilizaciju financijskog stanja i poslovanja grupe, zbrinjavanje viška zaposlenih i uspostavljanje optimalne organizacijske strukture, revitalizaciju farmi (farme muznih krava i svinjogojske farme), izdvajanje i prodaju konditorske djelatnosti te nastavak optimalizacije proizvodnog procesa u tvornici šećera.

Fokus Termes Grupe u budućnosti je na proizvodnji šećera te na proizvodnji mlijeka na farmi muznih krava i tovu svinja, ističe se u izvješću.

Konsolidirani financijski izvještaj za devetomjesečno razdoblje obuhvaća Termes Grupu d.d. Osijek, Tvornicu šećera Osijek d.o.o., Kandit d.o.o. Celje, IPK Osječanka TSH d.d., Farmu muznih krava Orlovnjak d.o.o., Svinjogojsku farmu Lipovača Prkos d.o.o. Erdut, Robnu kuću IPK d.o.o. Osijek i Robnu kuću Nova d.o.o. Osijek. (H)