“Finance” o početku pregovora vlasnika Mercatora s Agrokorom

mercator-centar-largeSlovenske banke i Pivovarna Laško (PL), koje prodaju natpolovični udio u Mercatoru, zainteresirani su da dođe do dogovora do kraja ove godine

Slovenski poslovni dnevnik “Finance” objavio je danas da će predstavnici skupine JP Morgan, kao konzultanta koncerna Agrokor, i predstavnici banke Societe General, kao konzultant Mercatora, uskoro stupiti u kontakt kako bi dogovorili uvjete za svoje klijente za razgovore o mogućem preuzimanju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca od strane hrvatskog koncerna.

Na nedavno zaključenom natječaju na kojemu su prikupljane neobvezujuće ponude za kupnju 50,03 posto dionica Mercatora, Agrokor je prema navodima slovenskih medija ponudio cijenu od 221 euro za dionicu, te tako dao bolju cjenovnu ponudu od triju drugih interesenata, financijskih fondova, koji su ponudili znatno manje.

Slovenske banke i Pivovarna Laško (PL), koje prodaju natpolovični udio u Mercatoru, zainteresirani su da dođe do dogovora do kraja ove godine.

Uprava Mercatora krajem prošlog tjedna izjavila je da je u postupku trotjednih pregovora s Agrokorom, koji su predložili vlasnici dionica, spremna aktivno sudjelovati, ali je upozorila da je Agrokor Mercatorov najveći konkurent u regiji.

“Finance” danas donose i posebne razgovore s premijerom Borutom Pahorom i jednim od njegovih izazivača na skorašnjim prijevremenim parlamentarnim izborima, ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovićem koji je niz godina bio direktor Mercatora, a sada želi postati i predsjednik slovenske vlade.

U odvojenim razgovorima Janković i Pahor osvrnuli su se i na ponudu Agrokora te njegove mogućnosti da uđe u vlasničku strukturu najjačeg slovenskog trgovačkog poduzeća.

Janković je rekao da bi mu umjesto da Agrokor preuzme Mercator bilo milije da Mercator preuzme Agrokorovu maloprodajnu mrežu Konzum, ali da je po njegovim informacijama sporazum po kojemu će Mercator doći u Agrokorove ruke na vidiku, da je potrebno riješiti još samo neka tehnička pitanja, te da je presudna cijena.

Aktualni premijer Borut Pahor rekao je kako je zabrinut mogućnošću da Mercator dođe u vlasništvo Agrokora jer je od Mercatora ovisna slovenska prehrambeno-prerađivačka industrija.

Pahor je dodao da nije siguran u to da Agrokor doista želi biti strateški vlasnik Mercatora koji će ga razvijati i održavati da se u Mercatorovim trgovinama prodaju u prvom redu slovenski proizvodi.

Dionice Mercatora u srijedu su na Ljubljanskoj burzi uz promet manji od 100.000 eura izgubile 3,89 posto svoje vrijednosti u odnosu na petak prošlog tjedna i trgovinski su dan završile s cijenom od 168,10 eura po dionici. (H)

Prethodni članakZoran Janković: ‘Mercator je već prodan Agrokoru’
Sljedeći članakTermes Grupa smanjila gubitak