Britanski trgovački lanac Tesco podnio je zahtjev za kupnju 50 posto udjela u tvrtki Trent Hypermarket, koja posluje u sastavu Tata Grupe, želeći postati prvi strani lanac supermarketa u toj mnogoljudnoj zemlji, javlja Reuters.

Inače, vijest o planovima Tesca na indijskom tržištu ekskluzivno je otkrio Planet Retail sredinom listopada ove godine.

Tesco je podnio prijavu indijskom Odboru za promociju stranih investicija u kojoj navodi da planira uložiti 110 milijuna dolara u ovu investiciju. Britanski lanac kani uložiti u trgovine Star Bazaar u zapadno-indijskoj državi Maharashtra i susjednoj Karnataka. Star Bazaar u ovom trenutku posluje sa 16 trgovina u južnoj i zapadnoj Indiji.

“S indijskom Tata Grupom surađujemo već pet godina”, izjavio je glasnogovornik Tescoa. “Upravo smo u fazi podnošenja prijave indijskoj Vladi koja će nam, ako bude uspješna, omogućiti ulazak u joint venture s Trent Hypermarket Ltd.”

Tesco je potpisao prvi ugovor o franšizi s Trent Retailom kao dijelom Tata Grupe još 2008. godine. Od tada je pružao savjetničke usluge za Trentove Star Bazaar hipermarkete kao i nedavno pokrenuti koncept Star Daily.

Ovaj potez se može gledati samo kao pozitivan znak koji pokazuje da, unatoč Tescovom u posljednje vrijeme opreznom pristupu kapitalnim ulaganjima, britanski lanac i dalje vreba prilike za velike ekspanzije. Premda je ova inicijalna investicija mala za standarde Tesca, ipak predstavlja polazišnu točku za ono što za kompaniju može postati unosno ulaganje u budućnosti.