Kako ga drugi diskonti Aldi i Jette Joop ne bi nadmašili, američki je Lidl u novoj modnoj kampanji snage udružio s njemačkim supermodelom, modnom ikonom i dizajnericom Heidi Klum.

Heidina nova kolekcija, koja je odraz njezina karakterističnog stila, kasnije ove godine naći će se isključivo u mreži Lidlovih prodavaonica.

Sa svojim raznovrsnim iskustvom i uspjehom u modnoj industriji, Heidi Klum je za Lidl pažljivo dizajnirala otmjenu, ali cijenama pristupačnu modnu kolekciju dostupnu svima. Lidlovi kupci diljem Europe i SAD-a mogu predstavljanje Heidine ekskluzivne kolekcije očekivati krajem godine.

Klum je rekla: “Lidl je poznat po tome što radi kvalitetne proizvode po povoljnim cijenama pa sam ponosna na to što smo partneri u ovoj modnoj suradnji. Sjajno sam se zabavljala dizajnirajući komade u ovoj kolekciji i jedva čekam da je svi vidite.” Pa, i mi isto, Heidi …

Govoreći o novoj suradnji Boudewijn Tiktak, Lidlov glavni komercijalni direktor za SAD, dodao je: “Izuzetno smo entuzijastični što surađujemo s Heidi Klum. Dizajnirala je kolekciju koja uistinu odražava njezino iskustvo u pokretanju trendova te je u stvaranje kolekcije utkala jednako mnogo ljubavi kao i mi u sve naše proizvode. U Lidlu vjerujemo da odjeća visoke kvalitete treba biti dostupna svima i radujemo se tome da ove godine kolekciju predstavimo našim kupcima.”

Osim toga, iz Lidla također izjavljuju da su uzbuđeni što će svojim kupcima modu visoke kvalitete po pristupačnim cijenama moći ponuditi i za vrijeme “Lidlovih tjedana mode” tijekom kojih će se u određeno vrijeme godine predstavljati kolekcije.

Angažiranje super-plavuše Heidi Klum koja je bila u braku s pop pjevačem Sealom, pametan je poslovni potez ovog diskonta. Poznata 44-godišnjakinja s dvojnim, njemačkim i američkim, državljanstvom pametna je poslovna žena.

Jedan od niza njezinih medijskih uspjeha je i reality serija “Njemački Top Model” koja je već godinama na programu lokalne TV postaje ProSieben. Stoga će novu kolekciju najvjerojatnije zamijetiti djevojke u dobnom razredu između 17 i 25 godina.

Vjeran sebi, Lidl ne otkriva detalje o broju linija u kolekciji kao ni točan raspon cijena.

Međutim, i ovo je značajan razvoj za kompaniju koja svoju ponudu i dalje službeno definira kroz “svježe proizvode najviše kvalitete, meso, pekarske proizvode i širok raspon kućanskih proizvoda po najnižim mogućim cijenama”. No, kompanija je to i koja je tijekom nekoliko zadnjih godina unaprijedila svoje modne adute.

Ambiciozni planovi za širenje
Nakon godina priprema, Lidl će sljedeći četvrtak otvoriti svojih prvih devet podružnica u Sjevernoj i Južnoj Karolini te u Virginiji. Do sljedećeg će ljeta na istočnoj obali imati oko stotinu prodavaonica prosječne veličine od oko 1,858m².

Lidl je svoje američko sjedište otvorio u Arlingtonu u Virginiji u lipnju 2015. Otad je najavio otvaranje regionalnih sjedišta i distribucijskih centara u okruzima Spotsylvania u Virginiji, Alamance u Sjevernoj Karolini i Cecil u Marylandu.

Iako na svojim internetskim stranicama kompanija traži nekretnine od New Jerseyja do Georgije, američki izvori izvještavaju o kupnjama čak i u New Texasu i Ohiju.

Već se i sam geografski opseg trgovina podudara s planovima Schwarz grupe da za širenje u Sjedinjenim državama odvoji €1 milijardu trenutnog godišnjeg budžeta za kapitalna ulaganja, koji iznosi €7 milijarda. U skoro svim slučajevima trgovine će biti kupljene cijele i dopunit će Lidlov ogroman portfelj međunarodnih nekretnina.

Nekretninski izazovi
Američki su izvori zamijetili kako u nekretninskom poslovanju na Istočnoj Obali nedostaje sofistikacije, što je poneke navelo na pakosne usporedbe s Tescovim propalim američkim konceptom Fresh & Easy.

Ako je ovo istina, onda je doista iznenađujuća budući da Lidl s gotovo 10 000 trgovina u 27 zemalja širom Europe ima silno međunarodno iskustvo u pronalaženju i kupnji nekretnina te ga se u europskim nekretninskim krugovima općenito doživljava kao vrlo profesionalnog operatera.

Možda mu je velika gustoća trgovina na jugozapadu SAD-a ostavila manje izbora nego što bi ga u idealnom slučaju htio imati pa je primoran na kompromise.

Kako bilo, ako je koncept dobro postavljen i odgovara lokalnim potrošačima, nema tih dječjih bolesti s nekretninama koje će jednog od najvećih svjetskih trgovaca na malo spriječiti u tome da u dobrom starom SAD-u za sebe izdubi veliku nišu.