Neprihvatljiva računovodstvena praksa u britanskom trgovačkom lancu Tesco bila je raširenija nego se prvotno očekivalo, a takav način izvješćivanja bio je prisutan i u prijašnjim poslovnim razdobljima, pokazala je neovisna istraga konzultantske tvrtke Deloitte, pišu britanski mediji.

Naime, Deloitteovo izvješće, nastalo nakon cjelomjesečne istrage, otkrilo je da je Tesco u prvom polugodištu prikazao veću dobit od stvarno ostvarene za čak 263 milijuna funti.

Izvršni direktor Tesca Dave Lewis ustvrdio je kako zaključak istrage znači podvlačenje crte pod ovaj računovodstveni skandal tako da se tvrtka sada može posvetiti ponovnoj izgradnji narušenog povjerenja.

Tesco grupa je u prvih šest mjeseci poslovne godine, zaključno s 23. kolovoza, ostvarila ukupni promet od 34 milijarde funti, dok je dobit iz poslovanja pala 41 posto na 937 milijuna funti, što je uglavnom uvjetovano lošim rezultatima na matičnom britanskom tržištu, premda je i profit u Aziji također pao, za 17,2 posto.

Na tržištu Velike Britanije Tesco je ostvario ukupnu prodaju od 23,6 milijardi funti, što je 2,6 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Međutim, temeljna dobit iz poslovanja pala je za čak 56 posto na 499 milijuna funti.