Rejting agencija Moody’s snizila je protekloga tjedna rejting Agrokoru i njegovim obveznicama.

Rejting je snižen na B3 s B2, a vjerojatnost defaulta na B3-PD s B1-PD.

Istodobno, Moody’s je snizio rejting za vrijednosne papire koje je izdao Agrokor, a koji dospijevaju 2019. i 2020. godine, na B3 s B2. Prognoze za rejting su stabilne. Rejting je snižen zbog kombinacije slabijeg lanjskog rezultata i visoke razine zaduženosti Grupe.

Agrokor je nedavno dovršio opsežnije refinanciranje, produljivši dospijeća postojećih zaduženja u iznosu od oko 840 milijuna eura za dvije do tri godine.

S VTB Bank (Austrija) ugovorio je produljenje postojećeg duga od oko 340 milijuna eura za približno dvije do tri godine. Agrokor je time smanjio kratkoročnu zaduženost, a većina njegovih financijskih aranžmana dospijeva na naplatu od 2019. nadalje. Očito je da će financijski najzahtjevnije razdoblje za Agrokor koncern otpočeti upravo 2019. godine.

Ukupan dug Agrokora u 2015. godini (posljednji dostupni podaci) povećan je za 2,1 milijardu kuna, dostigavši 45,3 milijarde kuna.

Omjer kapitala i obveza, koji ukazuje na visoku zaduženost koncerna, i dalje je vrlo nepovoljan. Krajem 2015. vlastitim kapitalom bilo je pokriveno tek 14,2 posto ukupne imovine.

Glavnina Agrokorovih obveza (24,4 milijarde kuna) odnosi se na kredite i obveznice. Unatoč djelomičnom restrukturiranju duga i povoljnim okolnostima na financijskim tržištima, financijski troškovi nastavili su rasti pa je za kamate isplaćeno 2,77 milijardi kuna, 10,7 posto više nego godinu ranije. (SEEbiz.eu)