Slovenski seljaci siju šećernu repu za Viro

Slovenski poljoprivrednici iz okolice Ormoža na proljeće će prvi put nakon deset godina ponovo posijati šećernu repu i to za potrebe virovitičke tvornice šećera Viro, izjavio je u razgovoru za ljubljansko Delo osnivač zadruge proizvođača šećerne repe Miroslav Kosi.

“Repom ćemo zasijati oko 500 hektara, a okvirno smo dogovorili otkupnu cijenu od 36 eura za tonu repe, koju će Viro preuzeti na njivi”, kazao je Kosi.

U Ormožu je do 2006. radila tvornica šećera, a repa se u Sloveniji sijala na 20-ak tisuća hektara. No, tvornica je zbog niskih cijena šećera najprije prodana jednoj nizozemskoj tvrtki, a onda zatvorena. Slovenija od tada nema vlastitog šećera pa ga mora uvoziti, najviše iz Hrvatske i Njemačke.

Sada su cijene repe i šećera znatno više nego u vrijeme kad je slovenska šećerana zatvorena. Ukinute su i nacionalne kvote za proizvodnju šećera, pa mnogi poljoprivrednici iz sjeveroistočne Slovenije opet imaju velik interes za sjetvu šećerne repe.

Neki smatraju da bi država trebala pomoći da se u Ormožu ponovo uspostavi tvornica šećera.

No Ministarstvo poljoprivrede smatra da bi osnovnu inicijativu i sredstva za to trebao dati privatni kapital, jer je sjetva šećerne repe, ali i proizvodnja šećera opet vrlo profitabilna djelatnost, piše Delo. (tportal)

Prethodni članakManna: Smrznuti pekarski proizvodi
Sljedeći članakMoody’s snizio kreditni rejting Agrokoru