Trgovački centri već odavno nisu samo mjesta gdje se obavlja kupovina, već i mjesta okupljanja i zabave pa je stoga u privlačenju kako “stanara”, tako i posjetitelja odnosno kupaca, ključna mješavina zakupaca, a tek na drugom mjestu lokacija samog centra.

Gospodarska situacija i od nje neodvojivo poslovno okruženje neke zemlje uvelike utječu na zbivanja u sektoru nekretnina. S oporavkom i pozitivnim kretanjima koji su u proteklom razdoblju obilježili domaću privredu, probudilo se i povjerenje investitora, a živost se prelila i u sektor trgovačkih centara.

“U protekle dvije godine na području Hrvatske izgradnjom novih projekata i proširenjima postojećih trgovačkih centara otvoreno je dodatnih 47.000 četvornih metara prodajnog prostora”, kažu u tvrtki Propertas, specijaliziranoj za savjetovanje ulagača u biznisu s nekretninama. Imajući na umu da je nedavno otvoren najveći istarski shopping centar Max City s čak 30.000 četvornih metara raspoloživog prodajnog prostora, ukupna je iskoristiva površina domaćih trgovačkih centara, retail parkova i outlet centara dosegla otprilike 1,61 milijuna “kvadrata”. Kako napominju u Propertasu, u Hrvatskoj je na 1.000 stanovnika raspoloživ 376 četvornih metara prodajne površine u trgovačkim centrima, što nas s Estonijom svrstava na vrh ljestvice istočno-europskih zemalja.

Većina investicija u sektor trgovačkih centra u prošloj i ovoj godini su ulaganja stranog kapitala. Od većih, ističe se spomenuti Max City u Puli u čiji razvoj je investirano oko 400 milijuna kuna, zatim Designer Outlet Croatia u koji je uloženo oko 33 milijuna eura, dok je proširenje zadarske Supernove vrijedno 228 milijuna kuna, kažu u Propertasu. U ovoj je godini povećana i površina trgovačkog centra Galerija Sjever u Čakovcu i to za 4.000 kvadrata, a u Trogiru je pak u 2017. niknuo Marisa trgovački centar.

“Iako se tijekom 2017. i 2018. godine otvorilo nekoliko novih trgovačkih centara, tržište su u ovom segmentu ipak najviše obilježila preuzimanja. Izdvojili bismo širenje austrijske grupe M2, u čijem su vlasništvu objekti pod nazivom Supernova, koja je uz četiri trgovačka projekta u Zagrebu (Centar Cvjetni, Branimir centar, Centar Kaptol i Garden Mall), preuzela još tri trgovačka projekta i to u Sisku, Koprivnici i Slavonskom Brodu. Time su znatnije povećali svoj udio u segmentu trgovačkih centara u Hrvatskoj. Nadalje, krajem prošle godine austrijska grupacija Spar European Shopping Centers (SES) postala je vlasnik trgovačkog centra King Cross u Zagrebu”, napominju u Propertasu dodajući kako je vlasnika promijenio i trgovački centar Westgate koji je prešao u ruke austrijske investicijske grupe Focus.

Nakon preuzimanja, Supernova je krenula u preuređenje Branimir centra u kojem je sredinom studenoga otvoren Hotel Canopy by Hilton, a renovira se i Centar Kaptol. Iz Propertasa također napominju kako je austrijska grupa Immofinanz nedavno objavila preuzimanje dva retail parka u Hrvatskoj. Radi se o STC Osijek i STC Valpovo koji su bili u vlasništvu austrijske MID Grupe, a preuzimanje je dio regionalne transakcije koja uključuje osam retail parkova u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj, čije se zaključenje očekuje do kraja 2018. godine.

Jedna od najvećih transakcija posljednjih godina u segmentu trgovačkih centara odnosi se na prodaju Arena Centra u 2016. godini kada je južnoafrički fond New Europe Property Investments (NEPI) preuzeo 100 posto udjela u navedenom centru. U prvom kvartalu ove godine, južnoafrički nekretninski fond Hyprop je preko svoje tvrtke Hystead Limited od američkog fonda Morgan Stanley preuzeo 90 posto udjela u zagrebačkim trgovačkim centrima City Center One East i West. “Ukupna transakcija dosegnula je vrijednost od otprilike 315 milijuna eura”, dodaje Nuccia Kos iz konzultantske tvrtke za nekretnine Colliers International.

NOVI BRENDOVI
Uz otvorenja novih prodajnih površina, tržište je obilježilo i proširenje postojećih centara. Pritom se ističe proširenje zagrebačkog Arena Centra koji je zahvaljujući tome bogatiji za 6.000 kvadrata neto iznajmljive površine. “Proširenje prati i ulazak novih brendova na hrvatsko tržište, a proces renovacije uključuje i premještanje nekolicine postojećih brendova unutar centra”, objašnjava Kos. A iz Propertasa podsjećaju kako je Arena Centar najavio da će svoju mikro lokaciju dodatno obogatiti izgradnjom retail parka površine 8.000 četvornih metara.

Popunjenost prvorazrednih domaćih trgovačkih centara, slažu se kontaktirani stručnjaci za nekretnine, odlična je i kreće se iznad 90 posto, a prosječna je mjesečna renta oko 19 eura po četvornom metru. “Cijene zakupa na high street lokacijama kreću se od 30 do 120 eura mjesečno po kvadratu i uvelike ovise o mikro lokaciji, veličini i vidljivosti lokala te širini izloga”, napominje Kos. Iz Propertasa pak dodaju kako, za razliku od centara modernijeg koncepta, pojedini trgovački centri koji su se pojavili na tržištu prije 15 i više godina, bilježe manju stopu popunjenosti.

Što se tiče regionalne zastupljenosti, situacija se (očekivano) u posljednje dvije godine nije mijenjala pa tako i dalje po broju trgovačkih centara prednjači zagrebačka županija. “Većina trgovačkih centara u Hrvatskoj izgrađena je u većim županijskim središtima ili njihovoj neposrednoj blizini. Usporedimo li površine prema županijama, Grad Zagreb je najrazvijeniji u sektoru trgovačkih centara s 527.000 kvadrata iznajmljive površine. Slijede Splitsko-dalmatinska županija s 260.000, Osječko-baranjska sa 140.000 te Zadarska županija sa 112.000 četvornih metara iznajmljive površine trgovačkih centara”, pojašnjavaju u Propertasu te dodaju kako je u Virovitičko-podravskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sagrađeno najmanje kvadrata trgovačkih centara, dok ih u Ličkoj-senjskoj i Požeško-slavonskoj županiji uopće nema. “Ali, s obzirom na to da je Hrvatska površinom manja europska država u kojoj udaljenost županija i gradova nije velika, treba napomenuti kako županija nije jedini dobar statistički pokazatelj jer kupci lako gravitiraju prema dvije ili više županija.”

Komentirajući regionalnu pokrivenost trgovačkim centrima, i Nuccia Kos iz Colliersa napominje kako glavni grad prednjači po broju izgrađenih kvadrata te dodaje kako je u Hrvatskoj općenito dobro razvijen taj segment nekretninskog tržišta. “Gospodarski rast, potrošnja i razvoj turizma pozitivno utječu na tržište maloprodaje što utječe na porast prometa trgovaca. Prostor za razvoj novih trgovačkih centara vidimo u manjim gradovima, a dodatne mogućnosti postoje i na području renoviranja i repozicioniranja postojećih trgovačkih centara”, mišljenja je Nuccia Kos, a s njom se slažu i u Propertasu gdje dodaju kako uspjeh trgovačkog centra prvenstveno ovisi o mješavini zakupaca prisutnih u trgovačkom centru, a potom o samoj lokaciji centra.

“Iako je ustaljeno mišljenje da se najuspješniji trgovački centri nalaze na dobrim lokacijama u gradskim parametrima, atraktivni brendovi će privući kupce čak i onda kada lokacija nije najbolja. Također je potrebno pratiti i prilagođavati se potrebama i ukusima kupaca jer trgovački centri nisu samo mjesta gdje se obavlja kupovina, već su i mjesta okupljanja i zabave”, podsjećaju u Propertasu dodajući kako smo proteklih nekoliko godina svjedočili jačanju gastronomske ponude unutar trgovačkih centara i takozvanog food courta što se pokazalo kao dobar način privlačenja i zadržavanja kupaca i posjetitelja unutar centra.

“Vlasnici i developeri shopping centara danas sve više pažnje posvećuju popratnim sadržajima i kreativnoj ponudi koja se temelji na doživljaju i iskustvu posjetitelja, stoga su usredotočeni na razvoj centara s raznovrsnom ponudom hrane i pića, ali i zabavnih aktivnosti. Na ovaj su način posjetitelji skloniji više vremena provoditi u sklopu shopping centra (dwell time), čime se povećava mogućnost potrošnje po posjetitelju”, zaključuje Nuccia Kos.

LOJALNOST JE KLJUČ
Kroz do sada u tekstu često spominjani Arena Centar u prošloj je godini prošlo devet milijuna posjetitelja, a potrošnja u trgovinama rasla je po dvoznamenkastoj stopi, s ponosom ističu iz ovog trgovačkog centra koji je početkom studenoga proslavio osmi rođendan.

“Zagrebačko je tržište vrlo zahtjevno, a činjenica da u takvom okruženju Arena Centar iz godine u godinu bilježi konstantan i stabilan rast te podiže ljestvicu kvalitete u svim segmentima poslovanja potvrđuje kako inovativni pristup privlačenja posjetitelja te stvaranja lojalnosti itekako dobro funkcionira”, uvjereni su u Arena Centru. Od njegova otvaranja kroz ovaj je centar prošlo gotovo 70 milijuna posjetitelja. “Centar je danas gotovo u potpunosti popunjen, a čini ga više od 200 trgovina. Za otprilike 35.000 četvornih metara postoji lista čekanja zainteresiranih potencijalnih zakupaca. Uz trgovine, Arena Centar nudi i niz praktičnih sadržaja i usluga kao što su kemijska čistionica, autopraonica, frizerski salon te salon za njegu i masažu, pa tako posjetitelji kod nas mogu i provjeriti vid, platiti račune, kupiti ulaznice, razviti fotografije, fotokopirati, ali i proslaviti dječji rođendan”, poručuju.

Najavljuju kako, bez obzira na odlične rezultate, nema mjesta opuštanju. Budući da su dio planova širenja već realizirali, u sljedećoj je godini na redu otvorenje retail parka što će Arena Centru donijeti novih 8.000 kvadrata prodajne površine ispred zapadnog dijela centra. Iz Arena Centra zaključuju kako će nastaviti rad na profiliranju ovog trgovačkog centra kao nezaobilazne destinacije ne samo za šoping, već i zabavu.

OPTIMIZAM TRŽIŠTA
Veliki interes bilježe i tri City Centera (zagrebački City Center one East i West te City Center one Split) koji su prošlu godinu završili s 20,9 milijuna posjetitelja uz ostvarenih 485 milijuna eura prometa. “Rezultati za 10 ovogodišnjih mjeseci govore da će ukupne brojke na kraju godine biti nešto iznad prošlogodišnjih”, najavljuju iz tvrtke CC Real koja upravlja ovim trgovačkim centrima podsjećajući kako je pred nama prosinac, tradicionalno najjači maloprodajni mjesec pa ćemo za precizne podatke morati pričekati siječanj.

Promjena vlasničke strukture City Centera one East i West (kao što smo ranije spomenuli, u proljeće ove godine preuzeo ih je južnoafrički nekretninski fond Hyprop), operativno nije donijela promjene. “CC Real, kao tvrtka koja upravlja ovim shopping centrima, nastavila je s poslom koji je započela još 2006. godine”, poručuju te dodaju kako su se ove godine koncentrirali na učvršćivanje tržišnih pozicija i naglašavanje prednosti svakog pojedinog centra.

“Naš splitski City Center one nastavio je s ‘pojačanjima’ u segmentu uređenja doma. Proširen je Ikea Dostavni centar pa je tamo sada i izložbeni prostor, ali i mjesto gdje se uz stručnjake može osmisliti i naručiti sve za dom. Tepih centar je također proširio ponudu kućanskog tekstila, a od namještaju tu je i trgovina poznatog talijanskog brenda Natuzzi.” Kako bi ponudio više zabavnih sadržaja, City Center one Split postao je domaćin prvog hrvatskog Muzeja osjeta, posebnog interaktivnog muzeja s više od 30 eksponata. Posjetiteljima je na raspolaganju i preuređeno Cineplexx kino, ali i karting i playroom te automat klub.

U CC Realu kažu kako ih iskustvo uči da samo usklađenošću svih segmenata ponude mogu realizirati poslovne ciljeve te su se tome i prilagodili. Posjetitelji stoga kod njih mogu naći banku, poznate brendove tenisica, kozmetiku, ali i uživati u raznolikoj gastronomskoj ponudi.

Zbroje li svi zaposleni u prodajnim, uslužnim i ugostiteljskim prostorima te zaštitarske, vatrogasne i tehničke službe broj djelatnika u City Centeru one West doseže približno 1.400, u City Centeru one East 1.500 te u City Centeru one Split 1.900 osoba odnosno ukupno njih 4.800.

“Sva tri naša centra su gotovo u potpunosti puna. Došlo je do nekih sitnijih izmjena, promjena lokacija unutar centra, povećavanja ili smanjivanja kvadrata kod pojedinih zakupaca, ali to je u životu svakoga shopping centra uobičajena praksa. Razmišljamo o proširenju broja kvadrata jer je interes potencijalnih zakupaca ogroman, a broj kvadrata ograničen”, kažu u CC Realu. Dodaju kako ih veseli optimizam na tržištu zahvaljujući kojem postoji potreba za širenjem prodajne površine te napominju kako je ključ uspjeha shopping centra u dobro pogođenom tenant mixu. Budući da je CC Real tvrtka koja je suvlasnik i/ili upravlja nekretninama osim u Hrvatskoj, još i u Austriji i Mađarskoj, a uskoro poslovanje šire i na tržište Finske, u bližoj budućnosti im je plan da, u suradnji s jakim međunarodnim partnerima, prošire djelovanje i na druge komercijalne nekretnine u navedenim, ali i nekim novim europskim tržištima.

AKVIZICIJE I OBNOVA
Austrijska tvrtka Supernova trenutačno u Hrvatskoj, nakon provedenih preuzimanja, upravlja s 14 trgovačkih objekata u koje su uložili oko 400 milijuna eura i u kojima je zaposleno gotovo 6.500 ljudi. “Zadovoljni smo rezultatima poslovanja u prošloj i u tekućoj godini koje su za nas bile izuzetno intenzivne i svakako uspješne. To razdoblje obilježilo je nekoliko novih akvizicija te proširenje i unaprjeđenje postojećih trgovačkih objekata”, naglašavaju u Supernovi podsjećajući na proširenje zadarske Supernove za 30.000 kvadrata zahvaljujući čemu je u centar stiglo 50 novih brendova.

“Preuzimanjem trgovačkih centara Colosseum, Garden Mall i Centar Cvjetni snage smo najviše usmjerili na unaprjeđenje ponude i sadržaja te na poboljšanje kvalitete upravljanja samim centrima, a istom ćemo taktikom nastaviti i u nadolazećem razdoblju”, poručuju iz Supernove. Podsjećaju kako je rekonstrukcija Branimir centra u završnoj fazi, a za njega imaju posebne planove. Želja im je, naime, da bude novo mjesto druženja Zagrepčana, jedan potpuno novi “netipičan” koncept najviše usmjeren na zabavu i slobodno vrijeme.

“Novi identitet i dodatne sadržaje Branimir centra planiramo predstaviti u prvoj polovici 2019. godine. Vjerujemo kako će oni obogatiti ponudu centra Zagreba, kako za domaće posjetitelje, tako i za turiste te za sve korisnike naših uredskih prostora unutar šireg kompleksa Branimir centra.” U sljedećoj godini obnavljat će se Centar Kaptol, a želja je Supernove da on bude lifestyle centar jedinstvenog doživljaja i iskustva.

DODATNI KVADRATI
Uz najave proširenja Arena Centra retail parkom i obnavljanja centara kojima upravlja Supernova, najviše novih kvadrata shopping centara Zagreb bi dobio realizacijom najavljene izgradnje trgovačkog centra na zapadu grada, u neposrednoj blizini City Centra West. Na lokaciji nikad dovršenog trgovačkog centra Leclerc planira se izgradnja Trgovačkog centra Špansko koji bi u dva nadzemna objekta povezana otvorenim javnim trgom mogao ponuditi do 40.000 četvornih metara trgovačkih i pratećih sadržaja. Prema najavama, centar bi mogao biti otvoren 2020. što bi trebalo obogatiti zapadni dio grada zabavnim sadržajima koji mu, prema mišljenju nekretninskih stručnjaka, trenutno nedostaju.