trgovacki-centar-kupci-ftd1Trgovački centri oživjet će nekretninsko tržište u 2011. godini, predviđaju stručnjaci iz sektora. Čak četiri nova centra otvorit će svoja vrata, a Zagreb čeka završetak radova na tri lokacije.

Portanova otvorit će se u četvrtak, a riječ je o domaćoj investiciji teškoj 85 milijuna eura. Lokalna tvrtka Amplitudo, nositelj projekta Portanove, ne boji se da će tržište Osijeka biti premalo za dva velika trgovačka centra. Naime, uskoro se otvara i Avenue Mali Osijek u koji je poljski GTC uložio oko 60 milijuna eura.

Projekti ciljaju na potrošače iz istočne Slavonije, ali i na kupce preko granice, pa smatraju da je uz bazu, koju su procijenili na oko 600.000 građana, realno očekivati isplativost gradnje čak 141.000 prodajnih kvadrata.

Novi centri poboljšat će statistiku, koja govori da Hrvatska ima tek 170 četvornih metara maloprodajnih prostora na 1000 stanovnika, što je puno manje od prosjeka Europske unije.

Nezaposleni će svakako profitirati od investicija s obzirom na to da se u dva trgovačka centra otvara oko 1600 radnih mjesta.

Ipak, trgovina na malo još se nije oporavila, pa prema podacima Državnog zavoda za statistiku, siječanj 2011. nosi oko 2,7 posto nominalnog rasta u odnosu na godinu ranije, ali ako u kontekst stavimo inflaciju koja je u veljači skočila 2,2 posto, realno je bilo tek 0,2 posto više kupnje no u 2010. Blagdanski blues itekako se osjetio, jer je potrošnja pala 24 posto u odnosu na prosinac.

Podaci koji ne ohrabruju mogu se naći i u statistici koja izdvaja tvrtke kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost, jer je njima u siječnju promet bio manji više od 25 posto u odnosu na blagdanski i prosinac.

Treba napomenuti i da je cijena najma u trgovačkim centrima pala 25 posto na prosječnih 20 eura po kvadratu za poslovni prostor u zagrebačkim velikim trgovačkim mekama, a na toj će se razini držati i u novim prostorima. Podaci ne plaše trgovce, koji očekuju postupni rast potrošnje građana.

Stručnjaci iz Colliers Internationala Hrvatske upravo u pozitivnom stavu maloprodajnih lanaca vide promjenu politike poslovanja švedskog H&M-a, koji će u Hrvatskoj, suprotno praksi, u prvoj godini poslovanja otvoriti pet trgovina.

Šveđani se ipak drže jednog dijela tradicije, pa prvi dućan otvaraju u centru glavnoga grada tržišta na koje ulaze. Tako će prvi H&M biti u Cvjetnom prolazu, trgovačkom centru koji je sagradila HOTO grupa Tomislava Horvatinčića, a čije se otvorenje očekuje u idućih mjesec dana.

Taj je centar jedna od tri nove trgovačke meke koje se grade u Zagrebu. U procesu gradnje je City Center One na Žitnjaku i Super Nova u Buzinu.

“Otvorenjem tri nova trgovačka centra u Zagrebu doći će do zaokruženja tržišta, nakon čega očekujemo razvijanje malih trgovačkih centara orijentiranih na kvartove”, kazala je Vedrana Likan, direktorica Colliersa.

Naime, završetkom tih projekata Zagreb će povećati broj maloprodajnih kvadrata na 1000 stanovnika s 500 na 600, što je uz kupovnu moć njegovih građana sasvim dovoljno.

Zato se očekuje da će se razvijati veći broj malih trgovačkih centara orijentiranih na mikrolokacije, a ulogu će imati i dodatni prostori u sklopu supermarketa.

Osim klasičnih trgovačkih centara, zagrebačko tržište čeka otvorenje i dva regionalna centra.

Lumini, smješten kraj Varaždina, obraćat će se građanima sjeverne Hrvatske, a centar IKEA, čija je investicija konačno oslobođena administrativnih barijera, računa na kupce iz regije. (Vjesnik)