ntl-metkovic-hladnjaca-wide-largeGrupa NTL, koja okuplja 16 maloprodajnih tvrtki, na jučerašnjoj konferenciji za medije održanoj u Metkoviću najavila je razvoj projekta otkupa voća i povrća u dolini Neretve te formiranje tri logističko-distributivna centra u 2011. godini. U tom smislu grupacija je u Metkoviću kupila i najveću hladnjaču za skladištenje voća i povrća na Jadranu.

Direktor NTL-a, Martin Evačić, tom je prigodom istaknuo kako se „ na programu voća i povrća vodi najžešća ‘bitka’ za konkurentnost i prepoznatljivost  između trgovačkih lanaca, a u tom je dijelu grupa NTL, sve do sada, bila  najmanje orijentirana na zajedničku nabavu.“

Zbog toga je Grupa odlučila pokrenuti otkup voća i povrća u dolini Neretve koji  bi trebao početi  sredinom veljače nakon ekipiranja kadrova što podrazumijeva zapošljavanje oko 50 ljudi.

Kapacitet hladnjače je 3540 tona u 22 komore, raspolaže ukupnom hlađenom površinom od  3400 m2 te 1550 m2 zatvorenog manipulativnog prostora. Planovi grupe NTL su prostor preurediti i organizirati ga kao uvozno-otkupnu stanicu  za voće i povrće koja uključuje i izgradnju zrione za banane do kraja godine, pojasnio je Josip Milavić, predsjednik nadzornog odbora društva NTL.

„Isto tako planiramo  oformiti  centralno skladište u središnjem dijelu Hrvatske. Na taj način bi uz Metković kao otkupnu stanicu za dolinu Neretve, te LDC Zagreb koji bi bio ulazna stanica uvoza i otkupna stanica bazena središnje Hrvatske omogućili stalnu cirkulaciju roba na relaciji jug – zapad i time osigurali kontinuitet u opskrbi svježeg i kvalitetnog voća i povrća našim kupcima“, dodao je Tomislav Mamić, vlasnik Tommyja i član skupštine NTL-a.

U dvije godine od spajanja NTL je postigao sve planirane ciljeve, kazao je Evačić pojasnivši kako se više od 80 posto nabave obavlja preko zajedničkih ugovora, dok su robnim markama pokrivene sve robne grupe i najbitniji artikli u maloprodaji, a uz objedinjeni marketinški pristup proširena je i maloprodajna mreža otvaranjem novih prodajnih mjesta.

On je također naglasio kako NTL u ovoj godini  planira ujednačiti što veći dio zajedničkih poslovnih procesa, završiti posao vizualne identifikacija grupe kroz obilježavanje svih prodajnih mjesta te obaviti najveći dio priprema za kapitalno povezivanje. „Jedna od tih priprema je i procjena biznisa članica i Grupe uz poštivanje svih proceduralnih zahtjeva  Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja“, rekao je Evačić.

Na konferenciji je istaknuto kako je krajnji cilj NTL-a postati jedinstveno, kapitalno povezano društvo, vizualno i tržišno prepoznatljivo s objedinjenom nabavnom i prodajnom politikom.

U Grupu NTL okupljeno je 16 hrvatskih trgovačkih društva: KERUM d.o.o., Split, DINOVA – DIONA d.o.o., Zagreb, TOMMY d.o.o., Split, STUDENAC d.o.o., Omiš, BILJEMERKANT d.o.o., Osijek,  BOSO d.o.o., Vinkovci, TRGONOM d.o.o., Novi Marof, PEMO d.o.o., Dubrovnik, BAKMAZ d.o.o., Zadar, LONIA d.o.o., Kutina, METSS d.o.o., Čakovec, TRGOSTIL d.o.o., Donja Stubica, TRGOVINA KRK d.o.o., Malinska, TRGOCENTAR d.o.o., Virovitica, TRGOCENTAR d.o.o., Zabok i GAVRANOVIĆ d.o.o., Zagreb.

Grupa NTL djeluje na više od 1550 prodajnih mjesta u Hrvatskoj koja zbrojeno imaju više od 250.000 m2 prodajne površine. Broj zaposlenih premašuje brojku od 10.000 zaposlenika,  dok je ukupno ostvaren godišnji prihod u 2010. godini (prema preliminarnim rezultatima) iznosio gotovo 8, 3 milijardi kuna.