U 2022. u EU proizvedeno 3,2 milijarde litara sladoleda

Najveći proizvođač sladoleda bila je Njemačka sa 620 milijuna litara, a slijede ju Francuska (591 milijun litara) i Italija (571 milijun litara)

Europska unija lani je proizvela 3,2 milijarde litara sladoleda, što je rast od pet posto u odnosu na 2021. godinu. Najveći proizvođač sladoleda bila je Njemačka sa 620 milijuna litara, a slijede ju Francuska (591 milijun litara) i Italija (571 milijun litara), pokazuju podaci Eurostata.

Uz to što je najveći proizvođač sladoleda, Njemačka je ujedno u prosjeku proizvela i najjeftiniji sladoled čija je cijena dosizala 1,5 euro po litri. Francuska je prijavila prosječnu cijenu od 1,9 eura po litri, dok je u Italija prosječna cijena dosegla 2,3 eura.

Najskuplji sladoled proizvodi se u Austriji, a njegova cijena doseže čak 7 eura po litri. Slijede Danska (4,4 eura po litri) i Finska (2,8 eura po litri).

U prošloj su godini zemlje EU izvezle 250 milijuna kilograma sladoleda u područje izvan Unije, a njegova je ukupna vrijednost dosegla 930 milijuna eura. Uvoz iz ne-EU zemalja iznosio je 61 milijun kilograma uz vrijednost od 203 milijuna eura.

Francuska je bila najveći izvoznik sladoleda te je lani u druge zemlje prodala 53 milijuna kilograma ove poslastice. Europska unija je u cijelosti smanjila izvoz sladoleda u zemlje izvan EU-a za 14 posto.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakFinancije: Platne kartice i prava potrošača
Sljedeći članakMeđunarodni stručnjaci za Supply Chain sredinom rujna dolaze u Zagreb