VijestiSvijetU BiH se carine ukidaju, a proizvodi nisu jeftiniji

U BiH se carine ukidaju, a proizvodi nisu jeftiniji

Od kada je u srpnju 2008. godine stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji, BiH je samo od carina izgubila gotovo 1,5 milijardi maraka.

Gubici gospodarstva i poljoprivrede neusporedivo su veći. Taj novac, umjesto u blagajni, ostaje u džepovima uvoznika i trgovaca jer – iako se carine ukidaju – proizvodi nisu jeftiniji.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, BiH je u 2007. godini, dakle neposredno prije potpisivanja tog sporazuma, ostvarila prihod od carina u iznosu od 655 milijuna maraka. Poslije toga, zbog potpunog ukidanja ili smanjenja carinskih stopa, svake godine ti prihodi bilježili su drastičan pad.

Za 11 mjeseci ove godine iznosili su 208 milijuna maraka i teško je povjerovati da će dostići prošlogodišnji iznos od 281 milijuna. (Nezavisne novine)

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...