Ukoliko ne uspiju pregovori s MMF-om o obnovi stand-by aranžmana, moguće je povećanje PDV-a kako bi se popunile proračunske rupe, potvrdio je ministar financija Federacije BiH Anto Krajina

anto-krajina-midiVlasti u Bosni i Hercegovini ozbiljno razmatraju mogućnost povećanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) kako bi popunile sve veće proračunske ‘rupe’, a ta mogućnost sasvim je izvjesna ukoliko ne uspiju pregovori s Međunarodnom monetarnim fondom (MMF) o obnovi stand-by aranžmana, potvrdio je ministar financija Federacije BiH Anto Krajina.

“Još nije bilo službenih razgovora o tome na vladi (Federacije BiH), no jest na upravom odboru Uprave za neizravno oporezivanje (UNO)”, izjavio je Krajina kako ga u ponedjeljak citira sarajevski “Dnevni avaz”.

PDV u BiH trenutačno iznosi 17 posto i ta zemlja ima jedinstvenu stopu ovog poreza za sve proizvode.

Ministar Krajina nije želio potvrditi koliko bi stopa PDV-a mogla biti povećana, no nagađa se kako bi ona mogla biti između 22 i 25 posto.

Krajina je potvrdio kako se razmatra i mogućnost uvođenja diferencirane stope PDV-a uzimajući pritom i iskustava iz zemalja regije.

Sustav PDV-a u BiH je uveden 2005. godine i tada su značajno porasli proračunski prihodi iz tog izvora.

Prikupljeni novac nije, međutim, iskorišten za kapitalna ulaganja, nego za tekuću potrošnju poput plaća u javnim službama.

Recesijski udar kojega je pretrpjelo i gospodarstvo u BiH od 2009. godine je, međutim, doveo do naglog pada prihoda od PDV-a pa je proračunski deficit države i njenih entiteta u 2011. godini dosegnuo ukupni iznos od gotovo 500 milijuna eura.

Taj se manjak pokušava nadomjestiti kroz aranžman s MMF-om, no uvjet za financijsku pomoć iz ovog izvora su značajna smanjenja javne potrošnje i proračunskih rashoda.

Prije tri godine MMF je BiH odobrio zajam u iznosu od milijardu i 200 milijuna eura te bi do 2014. godine trebalo vratiti 400 milijuna eura, a bosanskohercegovačke vlasti pokušavaju ishoditi reprogramiranje prispjelog duga.

Predstavnik MMF-a za BiH Milan Cuc u siječnju je ocijenio kako reprogramiranje nije opcija jer BiH ima dovoljno sredstava da može vratiti prispjeli dug.

Kazao je kako je MMF spremna na pregovore o novom stand-by aranžmanu, no to je odvojeno pitanje od ispunjenja već preuzetih obveza i vraćanja već uzetih kredita. (H)