BiH prošle godine uvezla vode u vrijednosti 171,18 milijuna KM

Bosna i Hercegovina najviše vode je uvezla iz susjednih zemalja, odnosno iz Srbije, Hrvatske i Slovenije te iz Francuske i Njemačke

Stanovnici Bosne i Hercegovine u prošloj su godini popili 189.198 tona uvozne vode vrijedne 171,18 milijuna KM što je gotovo 10% više u odnosu na 2018. godinu. Istovremeno, podaci Uprave za direktno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju kako je u prošloj godini pao izvoz vode. Izvezeno je 110.356 tona vode, odnosno oko 10.000 tona manje u odnosu na 2018. godinu.

U uvoz i izvoz ubraja se prirodna mineralna voda, gazirana voda bez dodatnog šećera ili nekog drugog sladila kao i mineralna i gazirana voda s dodatnim šećerom ili drugim sladilima.

“Bosna i Hercegovina najviše vode je uvezla iz susjednih zemalja, odnosno iz Srbije, Hrvatske i Slovenije te iz Francuske i Njemačke”, poručili su iz UIO BiH.

Također su potvrdili kako Bosna i Hercegovina najviše vodu izvozi u Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Švicarsku.

Ekonomist Zoran Pavlović smatra da se domaći proizvođači u Bosni i Hercegovini ne mogu boriti s konkurencijom jer nemaju podršku nadležnih ministarstava.

“Uvoznici se često igraju i s cijenama tako da robu iz inozemstva na tržište Bosne i Hercegovine plasiraju po znatno nižim cijenama jer za to dobiju podršku od zemlje iz koje dolaze. Zapravo je apsurdno da Bosna i Hercegovina, zemlja koja je bogata izvorištima pitke vode, ne izvozi koliko bi trebala”, kazao je Pavlović i dodao da je domaćim proizvođačima vode veliki problem marketing jer za njega nemaju dovoljno novaca.

“Dobrom marketinškom kampanjom sigurno bi kupcima uspjeli skrenuti pozornost na vlastite proizvode”, naglasio je Pavlović te dodao kako se u Bosni i Hercegovini nije ni u dovoljnoj mjeri razvila navika kupovine domaćih proizvoda.

Trend povećanog uvoza vode u Bosni i Hercegovini nastavlja se i u ovoj godini. Prema podacima UIO BIH, u siječnju je na tržište uvezeno 12.540 tona vode u vrijednosti od 11,58 milijuna KM. Istovremeno je izvezeno 2.702 tone vode u vrijednosti 2,09 milijuna KM.