U novogodišnjoj noći u ponoć počinje primjena novo povećane stope PDV-a od 25 posto za ugostiteljske usluge, za što su ugostitelji manje-više softverski i kadrovski spremni. pa se s početkom 2017. mogu očekivati i nešto više cijene pića i hrane, ističu predstavnici hotelijerskih i ugostiteljskih udruženja

Stopa PDV-a za ugostiteljske usluge promijenjena je u sklopu nedavno usvojene porezne reforme, odnosno za te se usluge povećava s dosadašnjih 13 na 25 posto i stupa na snagu s 1. siječnjem 2017., što je treća promjena te stope u pet godina.

Prva se od te tri promjene stope PDV-a dogodila s 2012. na 2013. kada je stopa PDV-a za turizam i ugostiteljstvo, odnosno za usluge smještaja, pića i hrane u ugostiteljskim objektima, smanjena na povijesno niskih 10 posto.

Nakon samo godinu dana primjene ta se stopa ponovo povećala od 1. siječnja 2014. na 13 posto, u sklopu tadašnjeg općeg povećanja međustopa PDV-a na taj postotak, ali je i dalje ostala važiti i za smještaj i za ugostiteljstvo.

To, pak, nije slučaj s predstojećom, trećom promjenom stope PDV-a, koja se povećava s 1. siječnjem 2017. na 25 posto, ali samo za ugostiteljske usluge, jer su praktički u zadnji čas od toga izuzete usluge smještaja s doručkom, polu i punim pansionom. (tportal.hr/Hina)