orasasti-plodovi-largeOvisno od trgovačkog lanca bademi imaju razliku u cijeni od 37,86 kn. Isto vrijedi i za 37 kuna razlike na pistacijama. Najbogatiju ponudu, te najatraktivnije cijene imaju Tommy i Kaufland.

Netom prije Božića portal Supermarketi.info napravio je istraživanje cijena orašastih plodova i nekih popularnih sjemenki i mahunarki u rinfuzi, koje će zasigurno naći mjesta na većini božićnih menija, ako ništa drugo onda u kolačima i ostalim slasticama.

Zanimljivo je da su ljetos cijene ove kategorije proizvoda bile 30-40 posto niže nego sada u božićno vrijeme! Kao da trgovci jedva čekaju božićnu potrošačku groznicu, u kojoj potrošači zaista u pravilu manje paze na uštedu i na racionalno trošenje, pa da cijene nekim artiklima dignu u astronomske visine.

No, najviše rastužuje činjenica da orašasti plodovi kao primjerice bademi, lješnjaci i orasi nisu iz Hrvatske. Ove godine orasi u rinfuzi su stigli iz Rumunjske, badem je iz SAD-a, brazilski orah je uglavnom bolivijski, kikiriki kineski, indijski oraščići iz Indije i Italije, itd…To pokazuje svu tugu stanja proizvodnje gospodarski vrlo unosnih poljoprivrednih kultura, koje se bez ikakve dileme mogu vrlo uspješno uzgajati u Hrvatskoj.

Najveća razlika koja stvarno bode oči je čak 40 kuna na indijskim oraščićima. Bademi imaju razliku od 37,86 kn, no tu se eventualno može potegnuti pitanje razlike zbog toga što je najskuplji badem onaj iz Njemačke u Mercatoru, dok je u svim ostalim supermarketima badem iz SAD-a. No, bez obzira na to razlika je astronomska.

Isto vrijedi i za 37 kuna razlike na pistacijama. Čak i ‘samo’ 7 kuna razlike na popularnoj mahunarki slanutku izgleda nevjerojatno puno s obzirom da se radi o razmjerno jeftinoj namirnici kojoj je najjeftinija cijena ona u Tommyju od 12,99 kuna. Brazilski orasi, iako iz iste zemlje porijekla uspjeli su imati razliku od 26,50 kuna. (www.supermarketi.info)