ðakovo meteorJoš prije godinu i pol vodilo me razmišljanje o konsolidaciji kemijskog biznisa u RH – da uz lidera u branši, Saponiju, tu bude jedna jaka kompanija nastala sinergijom Meteora i Labuda, koji su dvije kompatibilne tvrtke, ali i o konsolidaciji ove regije, jer su problemi u beogradskoj Beohemiji, tuzlanskoj Diti i dr.

Riječi su to đakovačkog poduzetnika Ante Raspudića, vlasnika tvornice kemijskih proizvoda Meteor, koji objašnjava svoj najnoviji poslovni potez – kupnju zagrebačkog “kemičara” Labuda, ali i sisačkog Badela (bivše Segestice), sinonima za ocat, Kisko, uz koji mu proizvodnju čine i alkohol, alkoholna pića. Obje tvrtke dosad su bile u vlasništvu Ivana Vučkovića, koji tada, priznaje Raspudić, nije dijelio njegovo mišljenje i nije prihvatio tu varijantu.

“No, tijekom godine i pol sve se teže posluje u tom području i Labud je, kao i Badel, došao na tržište. Razmišljao sam da Meteor kupi Labud, koji je veća kompanija od Meteora, i to nam je veliki izazov, no đakovačka tvrtka je stabilna, s 27 % rasta prihoda, a samo u prvih šest mjeseci ove godine s 12 % rasta te do kraja godine očekujemo da taj rast bude veći od 20 %.

Imamo odlične financijske rezultate i predali smo ponudu za Labud, a potom i Badel, i ona je prihvaćena, i od vlasnika i od najvećih vjerovnika. Išli smo u to jer je Meteor stabilna kompanija sa svojim brendovima još iz 1957., kada je tvornica osnovana, no nisu držali značajniji udjel na tržištu, a Labud kao kompanija ima tri visoko vrijedna proizvoda s velikim tržišnim udjelom”, kaže Raspudić.

Jer Labudov Čarli drži čak oko 25 % tržišnog udjela, Sanitar više od 20, a s Permetalom Labud je apsolutni lider na tržištu. S druge strane, Meteor je lider u proizvodnji lampiona, a tu je i njegov krem-deterdžent Opal, izbjeljivač Cekina, štirka… Taj kemičar računa i na veliki potencijal regije jer su svi ti proizvodi poznati i traženi i na cijelom njezinu prostoru. Novi vlasnik sinergijom Meteora i Labuda želi kompaniju s njihovim tradicionalnim proizvodima bez kojih kućanstvo ne može.

“Da nije došlo do ove akvizicije, bilo bi izuzetno teško, prijetio je stečaj. No, ima tržište i trgovačku policu, i to sa značajnim udjelom – kaže vlasnik i direktor Meteora. Badel je, pak, u predstečajnoj nagodbi, a pojavio se u razmišljanjima o kupnji u drugoj fazi. Dosadašnji vlasnik odlučio je da mu je sve teže boriti se s tim. Kada sam snimio brojke i udjele – da ocat Kisko drži čak 45 % tržišnog udjela, odlučio sam dati ponudu i za Badel i ona je prihvaćena. Već smo krenuli u konsolidaciju tog dijela – poštovat ćemo do kraja Badelov predstečaj, prema kojem smo vjerovnicima, dobavljačima i državi u idućih 36 mjeseci dužni isplatiti 8,000.000 kuna”, ističe Raspudić.

Labudom je Meteor ovladao s pomoću kredita, dokapitalizacijom od 20 milijuna kuna, koja ide u dvije tranše, od kojih je prva već, ističe Raspudić, isplaćena. Tri tvrtke ukupno imaju oko 230 radnika.

Raspudić najavljuje restrukturiranje u tri koraka, od kojih je prvi stabilizacija proizvodnje, poslovanja, a drugi restrukturiranje troškova.

“Želimo locirati uska grla, kamo je nepotrebno odlazio novac, a taj dio kapitala preusmjeravati u marketing. Ako kompanija sa sve tri tvrtke u prvoj godini bude imala 230 milijuna kuna prihoda, milijun po zaposleniku, a mislim da hoće, to je dobar europski prosjek”, očekuje Raspudić.

Za Badel kaže da će glavni naglasak u njemu biti na octu, no neće gasiti ni alkohol. Otkriva i planove oko zajedničkog nastupa Meteora i Labuda, ali i planove za cijelu branšu. “Želimo sa Saponijom, svatko kroz svoju kompaniju, osvojiti regiju i dobiti utakmicu protiv multinacionalnih kompanija”, zaključuje Raspudić. (glas-slavonije.hr)