Ukrajinska vlada mora osigurati transparentne propise o čekanju brodova na utovar u ukrajinskim lukama na Crnom moru, upozorila je u srijedu Unija ukrajinskih trgovaca žitaricama UGA.

“Iznimno je važno da je rad u Ukrajini otvoren i transparentan”, stoji u priopćenju UGA-e.

U srpnju prošle godine Ukrajina i Rusija dogovorile su uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske uspostavu koridora za izvoz žitarica iz tri ukrajinske luke na Crnom moru u uvjetima ruske invazije na Ukrajinu.

Sporazum je produljen u studenom i istječe 18. ožujka, ukoliko ponovo ne bude produljen. Izvor u ukrajinskoj vladi rekao je ovog tjedna da je Kijev pozvao UN i Tursku da započnu pregovore o produljenju, ali odgovor još nije stigao.

UGA je predložila izmjenu sustava čekanja brodova, predloživši da se organizira na mjesečnoj osnovi, po terminalima, a ne po plovilima. Prioritet bi trebala imati plovila registrirana na čekanju od 9. veljače, smatraju.

Unija je također zatražila da terminali lučkim vlastima svaka dva tjedna dostavljaju detaljan plan kretanja brodova. Lučke vlasti potom bi ih trebale prosljeđivati Zajedničkom koordinacijskom centru u Turskoj, koji nadzire provedbu dogovora.

Trgovci predlažu i da se utvrdi kvota brodova za svakog operatera, koja bi se objavljivala unaprijed, i da se zabrani promjena utvrđenog reda u raspodjeli kvota na terminale.

“Jedna je od glavnih zadaća države utvrditi procedure i propise koji će osigurati održivi razvoj zemlje. Jedno je od tih pravila slobodan pristup tržištima i stvaranje konkurentnog okruženja”, poručili su iz UGA.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u srijedu da je od početka sezone 2022/2023. izvoz žitarica pao za gotovo 26 posto, na 32,3 milijuna tona, zbog slabije žetve i logističkih teškoća koje je izazvala ruska invazija. (Hina)