Odluka da se maslinovo ulje od početka sljedeće godine u restoranima u Europskoj uniji može posluživati samo u tvornički punjenim bočicama, koje se neće moći nadolijevati, izazvala je dosta kritika, a neki je čak uspoređuju s poznatom odredbom o izgledu voća i povrća koju su euroskeptici godinama ismijavali.

Europska komisija ističe da se tom odlukom o zabrani posluživanja maslinova ulja u otvorenim staklenima posudama žele poboljšati higijenski standardi i dodatno zaštiti potrošači jer se u takvim bočicama maslinovo ulje često razrjeđivalo miješanjem s drugim vrstama jeftinijeg ulja.

Umjesto toga maslinovo ulje će se moći posluživati u tvornički punjenim bočicama s etiketom, u koje se neće moći nadolijevati ulje.

Formalno odluka o tome trebala bi se donijeti za nekoliko dana, a počela bi se primjenjivati od 1. siječnja 2014. Komisija ističe da tu odluku podupire 15 zemalja članica, među njima i četiri najveća proizvođača maslinova ulja Italija, Španjolska, Grčka i Portugal. Njemačka je protiv, a Velika Britanija je suzdržana.

Ovom se odlukom također želi pomoći europskim proizvođačima maslinova ulja, koji zadovoljavaju 70 posto svjetske potražnje.

U novinskim komentarima, naročito u britanskim medijima, Komisiji se zamjera da se bavi nevažnim stvarima umjesto da radi na rješavanju ekonomske krize. Ali, nisu samo Britanci kritični.

Njemački list Süddeutsche Zeitung nazvao je ovu odluku “najčudnijom još od legendarne uredbe o zakrivljenosti krastavaca”.

U Europskoj uniji godinama je bila na snazi uredba o izgledu voća i povrća koje se moglo pojaviti na policama trgovine. Ta uredba propisivala je primjerice koliko krastavci smiju biti zakrivljeni da bi se pojavili na policama i zabranjivala prodaju kvrgavih mrkvi, stoga je godinama ismijavana, naročito u euroskeptičnom britanskom tisku kao dokaz gluposti europske birokracije. Uredba je bila na snazi od 1988. a ukinuta je 2009. (H)